Τύμπανα πολέμου ήχησαν το πρωί του Σαββάτου (28.02.2026) στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να εξαπολύει, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, προληπτικό χτύπημα κατά του Ιράν. Η κατάσταση κλιμακώθηκε επικίνδυνα, μετά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Πολλές εκρήξεις σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα του Ιράν αλλά και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Ένα από τα πλήγματα κατέστρεψε ολοσχερώς την κατοικία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Το Ιράν έχει προχωρήσει ήδη σε αντίποινα βομβαρδίζοντας αμερικανικές βάσεις ενώ το Ισραήλ έχει τεθεί ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απαγορεύοντας συγκεντρώσεις και εργασίες σε εξωτερικούς χώρους.
-Νεκροί και τραυματίες σε Μπαχρέιν και Βαγδάτη και Άμπου Ντάμπι
-Το Ιράν έπληξε τις αμερικανικές δυνάμεις στο Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
-Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου απειλούν με ολική καταστροφή των πυρηνικών όπλων της Τεχεράνης
-Το Μπαχρέιν επιβεβαίωσε ότι το αρχηγείο του Πέμπτου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έγινε στόχος πυραυλικής επίθεσης
-Το υπουργείο Άμυνας του Κατάρ δήλωσε ότι ένας ιρανικός πύραυλος αναχαιτίστηκε από το σύστημα αεράμυνας Patriot
-Πάνω από 85 οι νεκροί από την επίθεση σε σχολείο θηλέων στο Ιράν
-Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Αλί Χαμενεΐ είναι νεκρός ενώ σκοτώθηκαν ο υπουργός Άμυνας του Ιράν και ο Διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης.
Οι συριακές αρχές ανέφεραν σήμερα ότι τυχαία έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών στην πόλη των Δρούζων Σουέιντα στον νότο προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων, ανασκευάζοντας μια πρώτη εκδοχή που απέδιδε τους θανάτους σε ιρανικό πύραυλο.
"Έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών της πολιτοφυλακής, της λεγόμενης Εθνοφρουράς", μία ομάδα των Δρούζων που ελέγχουν την πόλη, προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana είχε ανακοινώσει νωρίτερα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων "από πτώση ιρανικού πυραύλου" σε ένα κτίριο στη Σουέιντα.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν θα έχει «μακροπρόθεσμες συνέπειες στην παγκόσμια πολιτική σκηνή».
Ο σέρβος πρόεδρος παρομοίασε τις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ιράν με εκείνες κατά τις Γιουγκοσλαβίας το 1999, επισημαίνοντας ότι «στόχος είναι η ανατροπή της κυβέρνησης του Ιράν», όπως στόχος ήταν στην Γιουγκοσλαβία η ανατροπή του Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς.
«Όλα αυτά γίνονται όπως ακριβώς και στη Σερβία. Έλεγαν συνεχώς ψέματα ότι επρόκειτο για ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά στην ουσία ήθελαν να προκαλέσουν την αλλαγή καθεστώτος στο Βελιγράδι και να αποκτήσει ανεξαρτησία το Κόσοβο. Επομένως, αυτό που διακυβεύεται εδώ είναι μια προσπάθεια ανάληψης της εξουσίας στο Ιράν και της στροφής του, όπως το λένε, προς τις δυτικές αξίες», δήλωσε σε συνέντευξη του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να επιβάλουν στο Ιράν ένα μοντέλο διακυβέρνησης ανάλογο με εκείνο στην Βενεζουέλα.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα ήταν ευχαριστημένος με τη νίκη ενός αυτοανακηρυγμένου κληρονόμου της οικογένειας Παχλαβί. Νομίζω ότι θα προτιμούσε να έχει στο τιμόνι της χώρας τον πρώην δήμαρχο της Τεχεράνης. Θα ήθελε κάποιο είδος Ροντρίγκεζ, ένα υπάκουο πιόνι, που δεν θα εκνευρίζει πολύ το εγχώριο κοινό. Νομίζω ότι αυτό είναι το σχέδιό τους, νομίζω ότι θα πάνε προς αυτή την κατεύθυνση. Και, όπως μπορείτε να δείτε, κανείς στον κόσμο δεν θα ενδιαφερθεί ποτέ για το διεθνές δίκαιο που δεν υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Είμαστε μάρτυρες αυτού που αποτελεί μια νέα εποχή», δήλωσε ο Βούτσιτς.
Επισήμανε ότι «οι τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται παγκοσμίως και η επικράτηση του νόμου του ισχυρού» επιβάλλουν στις μικρές χώρες να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης απειλής. Ανέφερε ότι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Σερβίας θα συνεχιστεί ακόμη πιο δυναμικά και ανακοίνωσε επίσης ότι «τους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα ενημερωθεί το κοινό για την απόκτηση μερικών από τα πιο ισχυρά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στον κόσμο».
Τα κοινά σημερινά ισραηλινοαμερικανικά πλήγματα σχεδιάζονταν επί μήνες και περιλάμβαναν τη στοχοθέτηση χώρων στους οποίους συνεδρίαζαν ανώτεροι ιρανοί αξιωματούχοι, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί αρκετοί απ' αυτούς, δήλωσε Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος.
«Τρεις εγκαταστάσεις, όπου πραγματοποιούνταν συγκεντρώσεις του ιρανικού τρομοκρατικού καθεστώτος, επλήγησαν ταυτοχρόνως και αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ουσιώδους σημασίας για τη διαχείριση της εκστρατείας και τη διακυβέρνηση του καθεστώτος, εξοντώθηκαν», δήλωσε ο ίδιος.
Ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν καταδίκασε σήμερα τη «βάρβαρη» επίθεση σε σχολείο στο νότιο τμήμα της χώρας του, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.
«Αυτή η βάρβαρη πράξη συνιστά άλλη μια μαύρη σελίδα στον απολογισμό των αναρίθμητων εγκλημάτων που έχουν διαπράξει οι επιτιθέμενοι», δήλωσε ο Πεζεσκιάν.
Τουλάχιστον 85 είναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες από το πλήγμα σε δημοτικό σχολείο θηλέων στην επαρχία Ορμοζγκάν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που μεταδίδουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Η Τουρκία πήρε εκ νέου θέση για την πολεμική σύγκρουση που ξέσπασε σήμερα (28.02.2026) με τις επιθέσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.
Ειδικότερα, η Τουρκία εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τη μετατροπή της έντασης μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν σε θερμή σύγκρουση, ενώ κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη να επιστρέψουν αμέσως στην διπλωματία.
Μετά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Μπουρχανετίν Ντουράν χαρακτήρισε την κλιμάκωση των εντάσεων ως απειλή για την ευρύτερη περιοχή και τη διεθνή ειρήνη.
«Η μετατροπή της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ με το Ιράν σε θερμή σύγκρουση και η επέκτασή της και σε άλλες χώρες της περιοχής αποτελεί απαράδεκτη κατάσταση. Συνιστά σοβαρή πηγή ανησυχίας για την περιοχή μας και για την παγκόσμια ειρήνη», δήλωσε.
Η Άγκυρα επισημαίνει ότι οι εξελίξεις απειλούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια των αμάχων σε μία ευρεία γεωγραφική ζώνη. «Οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα απειλούν όχι μόνο τις εμπλεκόμενες χώρες, αλλά και τη σταθερότητα και την ασφάλεια των αμάχων σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή.
Το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ δηοσίευσε φωτογραφία από την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Παρόλο που δεν έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας τους, η «δύναμη της εικόνας» είναι ισχυρό εργαλείο στα χέρια των Ισραηλινών, αφού ο Νετανιάχου στην σχετική ανάρτηση, εμφανίζεται με ένα γνωστό ιστορικό βιβλίο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το «Allies at War: How the Struggles Between the Allied Powers Shaped the War and the World».
Πρόκειται για ξεκάθαρο συμβολισμό της στενής στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών που εξαπέλυσαν από κοινού επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν.





Ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα έπληξε το διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ με αποτέλεσμα να τραυματισθούν ελαφρά εργαζόμενοι και να σημειωθούν περιορισμένες υλικές ζημιές, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ, καθώς το Ιράν συνεχίζει να εξαπολύει επιθέσεις με στόχο αμερικανικές βάσεις στην περιοχή.
Εξάλλου το Κατάρ ανακοίνωσε πως αναστέλλει προσωρινά τη ναυσιπλοΐα στα χωρικά του ύδατα μετά τις ιρανικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στον Κόλπο, κυρίως της βάσης Αλ-Ουντέιντ που βρίσκεται στην περιφέρεια της Ντόχα.
«Προς το συμφέρον της δημόσιας ασφάλειας, το υπουργείο Μεταφορών καλεί όλα τα πλοία θαλάσσιων μεταφορών, είτε ανήκουν σε ιδιώτες είτε σε επιχειρήσεις, να αναστείλουν προσωρινά τον πλου τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στο μεταξύ, στο Μπαχρέιν ήχησαν οι σειρήνες άρσης του συναγερμού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Το υπουργείο ζήτησε ωστόσο από τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους αν δεν είναι απαραίτητο και μέχρι οι αρχές να ολοκληρώσουν διαδικασίες.
Η ιρανική κυβέρνηση κάλεσε τους κατοίκους της Τεχεράνης να φύγουν από την πρωτεύουσα «διατηρώντας την ψυχραιμία (τους)», έπειτα από πλήγματα του Ισραήλ και των ΗΠΑ.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις κοινές επιχειρήσεις που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το σιωνιστικό καθεστώς [Ισραήλ] εναντίον της Τεχεράνης και ορισμένων μεγάλων πόλεων, κατευθυνθείτε, εάν είναι δυνατόν κρατώντας την ψυχραιμία σας, προς άλλες πόλεις», έγραψαν οι αρχές σε μήνυμα SMS που εστάλη στα κινητά τηλέφωνα των Ιρανών και ελήφθη από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το ΝΑΤΟ «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις στο Ιράν και την περιοχή, δήλωσε η εκπρόσωπος της Συμμαχίας Άλισον Χαρτ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε μια σύντομη δήλωση στη Washington Post, το πρώτο του σχόλιο μετά το μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του νωρίτερα σήμερα.
«Θέλω ένα ασφαλές έθνος, και αυτό θα έχουμε», υποστήριξε ο Τραμπ. «Το μόνο που θέλω είναι ελευθερία για τον λαό».
Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγμα που έπληξε δημοτικό σχολείο θηλέων στο Μινάμπ, πόλη της επαρχίας Χορμοζγκάν στο νότιο Ιράν.
Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Truth Social κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Τραμπ είχε ενθαρρύνει τον ιρανικό λαό να αναλάβει τον έλεγχο της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι αυτό «θα είναι πιθανότατα η μοναδική σας ευκαιρία για γενιές».
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Μάικ Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες του Κογκρέσου γνωστοί ως η "Συμμορία των Οκτώ" είχαν ενημερωθεί με λεπτομέρειες νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν μπορεί να ήταν αναγκαία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο όσο είναι ακόμα διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις και ζήτησαν από τους Αμερικανούς να μην μεταβαίνουν σ' αυτή τη χώρα, η οποία εκφράζει φόβους ότι ενδέχεται να υποστεί συνέπειες από τη σύγκρουση με το Ιράν.
«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο όσο εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις», ανακοίνωσε μέσω του X η αμερικανική πρεσβεία στον Λίβανο, η οποία κάλεσε επίσης τους Αμερικανούς να μην μεταβαίνουν σ' αυτή τη χώρα.
Το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού παραμένει ανοικτό, όμως πολυάριθμες πτήσεις έχουν ακυρωθεί.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αραγτσί τόνισε μεταξύ άλλων ότι «σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι είναι ασφαλείς και ζωντανοί.
Μπορεί να χάσαμε έναν ή δύο διοικητές, αλλά αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα».
Ο ενεργειακός τομέας του Ισραήλ έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με περιορισμένη λειτουργία διυλιστηρίων και προσωρινή διακοπή τμημάτων της υποδομής φυσικού αερίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.
Σύγκεκριμένα Bazan Group του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει κλείσει εν μέρει τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της στη Χάιφα, ενώ ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Έλι Κοέν, διέταξε προσωρινή παύση ορισμένων υπεράκτιων πλατφορμών φυσικού αερίου και αναμένεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα του φυσικού αερίου.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να απευθυνθεί εκ νέου στους Αμερικανούς σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) δεν είναι ακριβείς και ότι δεν έχει δοθεί οποιαδήποτε καθοδήγηση σε σχέση με διάγγελμα ή δηλώσεις του προέδρου.
Την ανάγκη προστασίας των αστικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή υπογραμμίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία επισημαίνοντας ότι το Ιράν θα πρέπει να πάψει να πλήττει αδιακρίτως χώρες της περιοχής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε από τη Γαλλία το Ελιζέ, οι ηγέτες των τριών χωρών επισημαίνουν ότι δεν συμμετείχαν στα στρατιωτικά χτυπήματα κατά του Ιράν και ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους διεθνείς εταίρους τους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ισραήλ και κρατών της περιοχής της Μέσης Ανατολής.
Υπογραμμίζουν επίσης ότι οι τρεις χώρες έχουν επισταμένως ζητήσει από το ιρανικό καθεστώς να θέσει τέλος στο πυρηνικό του πρόγραμμα, να περιορίσει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων, να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές του δραστηριότητες και να θέσει τέλος στην καταπίεση και στην απαράδεκτη βία κατά του ίδιου του λαού.
Καταλήγοντας οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας ζητούν την επανέναρξη των διαβουλεύσεων, καλώντας τους Iρανούς ιθύνοντες να εργαστούν προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μίας κοινά αποδέκτης επίλυσης της κρίσης.
Οι IDF ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν εκτεταμένο κύμα αεροπορικών επιδρομών με στόχο «στρατηγικά» συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας του Ιράν.
Ένας από τους στόχους ήταν ένα «προηγμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SA-65» που είχε αναπτυχθεί στην περιοχή του Κερμανσάχ, σύμφωνα με τον στρατό.
«Οι IDF συνεχίζουν αυτή τη στιγμή να πλήττουν υποδομές του ιρανικού τρομοκρατικού καθεστώτος, προκειμένου να καταφέρουν πλήγμα στο καθεστώς και να αποτρέψουν απειλές κατά του ισραηλινού εσωτερικού μετώπου», προσθέτει ο στρατός.
Ο διοικητής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, στρατηγός Μοχάμαντ Πακπούρ, και ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, Αμίρ Νασιρζαντέχ, φέρεται σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση και μίλησαν στο Reuters.
Νωρίτερα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν εκτιμήσει ότι ο Πακπούρ, ο Νασιρζαντέχ και ο επικεφαλής των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών πιθανότατα να είναι νεκροί στα πλήγματα.
Αρκετοί κορυφαίοι αξιωματούχοι του ιρανικού καθεστώτος και της στρατιωτικής ηγεσίας βρέθηκαν στο στόχαστρο των σημερινών επιθέσεων, μεταξύ αυτών ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεΐ και ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν. Τα αποτελέσματα των πληγμάτων παραμένουν ασαφή.

Ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών του Ερυθρού Ημισελήνου του Ιράν, Μοϊτάμπα Χαλέντι, δήλωσε σε βίντεο που δημοσιεύτηκε από το ημιεπίσημο κανάλι ειδήσεων της χώρας Mehr ότι 20 από τις 31 επαρχίες του Ιράν έχουν πληγεί από τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
«Όλες οι βάσεις παροχής βοήθειας, οι ομάδες ασθενοφόρων, οι ομάδες απομάκρυνσης συντριμμιών, οι ομάδες έρευνας και διάσωσης και οι ιατρικές μονάδες της Ερυθράς Ημισελήνου βρίσκονται σε ετοιμότητα», δήλωσε. «Οι άνθρωποι πρέπει να διατηρούν απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων από τα σημεία πρόσκρουσης και να αποφεύγουν να συγκεντρώνονται ή να συνωστίζονται γύρω από αυτές τις περιοχές», προσέθεσε.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εντοπίστηκε νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν και εκτιμάται ότι σειρήνες θα ενεργοποιηθούν σύντομα στο κεντρικό Ισραήλ.
Το Ισραήλ «εκτιμά» ότι ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, πιθανότατα σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα νωρίτερα σήμερα, μετέδωσε το Channel 12 επικαλούμενο ανώνυμες ισραηλινές πηγές. Αναφέρει ότι υπάρχουν «αυξανόμενες ενδείξεις» προς αυτή την κατεύθυνση.
Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της αναφοράς.
Ο τηλεοπτικός σταθμός είχε λίγα λεπτά νωρίτερα μεταδώσει ότι η ισραηλινή εκτίμηση ήταν πως ο Χαμενεΐ «τουλάχιστον τραυματίστηκε», διευκρινίζοντας ότι αυτή η εκτίμηση δεν βασίζεται σε δορυφορικές εικόνες που να δείχνουν ισοπεδωμένο το προεδρικό του συγκρότημα, αλλά σε πληροφορίες από ανώνυμες πηγές.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε στο NBC ότι ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ και ο πρόεδρος της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν, είναι στη ζωή.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε ότι η επίθεση σε δημοτικό σχολείο θηλέων στο Μινάμπ, πόλη της επαρχίας Χορμοζγκάν στο νότιο Ιράν, «δεν θα μείνει αναπάντητη».
Ο Αραγτσί δήλωσε ότι τα θύματα ήταν όλα «αθώα παιδιά».
Το ιρανικό υπουργείο Υγείας σχετικά με τον αριθμό των μαθητριών που σκοτώθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Θηλέων του Μινάμπ.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Χοσεΐν Κερμανπούρ, ανέφερε στο X ότι 60 παιδιά σκοτώθηκαν μετά τα ισραηλινά πλήγματα που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί.
Πρόσθεσε ότι άλλοι 80 τραυματίστηκαν, ενώ υπάρχει άγνωστος αριθμός παιδιών κάτω από τα ερείπια.
Η κυβέρνηση του Ιράν αναφέρει στους πολίτες ότι, παρότι πρόκειται για μια πολύ ισχυρή επίθεση, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Τους διαβεβαιώνει ότι μπορούν πλέον να μετακινηθούν αν το επιθυμούν και να ταξιδέψουν από πόλη σε πόλη προς ασφαλέστερες τοποθεσίες.
Αναφέρουν ότι έχουν ληφθεί μέτρα και ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.
Παράλληλα, κάνουν λόγο για αποτυχία της επίθεσης μέχρι στιγμής, επειδή όπως λένε στις επίσημες αναφορές, η ηγεσία δεν έχει πληγεί.
Το στοίχημα (που έβαλαν οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί) ότι ο λαός που αντιτίθεται στο καθεστώς θα βγει στους δρόμους και θα προσπαθήσει να το αλλάξει, δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ότι επαληθεύεται, αναφέρει το Al Jazeera.
Βίντεο αυτόπτη μάρτυρα, το οποίο επαληθεύτηκε από το Reuters, έδειξε κατεστραμμένα κτίρια και φλεγόμενα οχήματα σε γειτονιά της Τεχεράνης μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ και του Ισραήλ για επιθέσεις στην περιοχή.
Τα κρατικά μέσα τους Ιράν δημοσίευσαν βίντεο που δείχνουν βαλλιστικούς πυραύλους να εκτοξεύονται προς αμερικανικούς και ισραηλινούς στόχους.
Όπως αναφέρει μαρτυρία, 20 με 25 Έλληνες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο της Σαουδικής Αραβίας.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις ΗΠΑ–Ισραήλ κατά του Ιράν ενέχουν «τον κίνδυνο η σύγκρουση να επεκταθεί με συνέπειες που δεν μπορούν να αποκατασταθούν στην περιοχή».
Παράλληλα, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκαλέσει επείγουσα συνεδρίαση ώστε «να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός και η διεθνής κοινότητα να λάβει σαφή θέση υπέρ του διεθνούς δικαίου».
Επίσης ανέφερε ότι επιβεβαιώνει το «δικαίωμα των κρατών στην αυτοάμυνα» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ παράλληλα προέτρεψε σε αυτοσυγκράτηση και διπλωματία.
Το Ομάν είχε διατελέσει διαμεσολαβητής σε έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν πριν από την επίθεση.
Ο εναέριος χώρος των ΗΑΕ είναι αυτή τη στιγμή κλειστός ως προληπτικό μέτρο, σύμφωνα με τη Γενική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.
Αν κοιτάξει κανείς το Flight Radar, ο εναέριος χώρος είναι άδειος τόσο στο Ιράν όσο και σε γειτονικές χώρες.
Το Κατάρ, η Ιορδανία, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν έχουν όλα αναφέρει ότι ανέπτυξαν αντιαεροπορικές άμυνες για να καταρρίψουν εισερχόμενους ιρανικούς πυραύλους.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ερμπίλ, στην κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ, έχει στοχοποιηθεί ξανά.
Το τελευταίο περιστατικό αφορούσε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο οι αντιαεροπορικές άμυνες αναχαίτισαν και κατέρριψαν.
Ο Γάλλος πρόεδρος εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας η συνεχιζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση να «σταματήσει».
Ο Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στο X ότι το ξέσπασμα του πολέμου «φέρει σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
Συνέχισε: «Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση είναι επικίνδυνη για όλους. Πρέπει να σταματήσει.
»Το ιρανικό καθεστώς πρέπει να κατανοήσει ότι δεν έχει πλέον άλλη επιλογή παρά να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις καλής πίστης για τον τερματισμό των πυρηνικών και βαλλιστικών του προγραμμάτων, καθώς και των ενεργειών του που προκαλούν περιφερειακή αποσταθεροποίηση. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για την ασφάλεια όλων στη Μέση Ανατολή».
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι ο λαός του Ιράν «πρέπει επίσης να μπορεί να οικοδομήσει το μέλλον του ελεύθερα» και ανέφερε ότι οι πρόσφατες «σφαγές» που διέπραξε το καθεστώς «το απονομιμοποιούν και απαιτούν να δοθεί ξανά ο λόγος στον λαό».
«Όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο», πρόσθεσε.
Κάλεσε σε «επείγουσα συνεδρίαση» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η συνεχιζόμενη κλιμάκωση.
Πρόσθεσε ότι η Γαλλία «είναι έτοιμη να αναπτύξει τους απαραίτητους πόρους για να προστατεύσει τους στενότερους εταίρους της κατόπιν αιτήματός τους» και ότι «λαμβάνονται όλα τα μέτρα» για την προστασία της Γαλλίας και των πολιτών της.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν ιρανικός πύραυλος έπληξε σήμερα ένα κτίριο στη βιομηχανική περιοχή της νότιας συριακής πόλης Σουέιντα, κοντά στο Ισραήλ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Θραύσματα πυραύλων έπεσαν στην πόλη Κουνέιτρα και στην περιοχή Γιαρμούκ στην επαρχία Νταράα στη νότια Συρία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Ρόιτερς και βίντεο που ανήρτησαν κάτοικοι.
Πολεμικά αεροπλάνα ακούστηκαν κατ΄επανάληψη να πετάνε στον ουρανό πάνω από τη Συρία σήμερα, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ και του Ισραήλ ότι εξαπέλυσαν στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν.
Δεκάδες πύραυλοι αναχαίτισης ήταν ορατοί στον ουρανό πάνω από τη Δαμασκό, σύμφωνα με δύο αυτόπτες μάρτυρες, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφος του Ρόιτερς.
Η Συρία έκλεισε ένα τμήμα του εναέριου χώρου της, στο νότιο τμήμα της χώρας, μετά την έναρξη των αμερικανικών και ισραηλινών πληγμάτων εναντίον του Ιράν, το οποίο ανταπέδωσε.



Τα πλήγματα εναντίον του Ιράν, τα οποία το Ισραήλ χαρακτήρισε «προληπτικά», δεν είναι «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», εκτίμησε σήμερα ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ζητώντας να βρεθεί διπλωματική λύση.
«Μια προληπτική επίθεση προϋποθέτει την ύπαρξη άμεσης απειλής», τόνισε.
«Ζητάμε από τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην εγκαταλείψουν την πιθανότητα εξεύρεσης διπλωματικών λύσεων στη σύγκρουση», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η Ρωσία επέκρινε τα αμερικανικά και ισραηλινά πλήγματα εναντίον του Ιράν χαρακτηρίζοντάς τα «επικίνδυνη περιπέτεια» που απειλεί την περιοχή με «καταστροφή», εκτιμώντας ότι έχουν στόχο «να καταστρέψουν» την ιρανική κυβέρνηση διότι αρνείται να υποταγεί στις «επιταγές τους».
«Η Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ ξεκίνησαν για μια ακόμη φορά μια επικίνδυνη περιπέτεια που φέρνει γοργά την περιοχή πιο κοντά σε μια ανθρωπιστική, οικονομική καταστροφή και, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί, σε μια πυρηνική» καταστροφή, τόνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Οι προθέσεις των επιτιθέμενων είναι ξεκάθαρες και τις έχουν δηλώσει ανοικτά: να καταστρέψουν τη συνταγματική τάξη και την κυβέρνηση ενός κράτους που τους είναι ανεπιθύμητο και αρνείται να υποκύψει στις επιταγές της βίας και της ηγεμονίας», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ινδονησίας Πραβόμπο Σουμπιάντο πρότεινε να μεσολαβήσει μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
«Η Ινδονησία καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να προτιμήσουν τον διάλογο και τη διπλωματία», ανέφερε στο Χ το υπουργείο.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδονησίας εξέφρασε τη διαθεσιμότητά του να διευκολύνει τον διάλογο με σκοπό την αποκατάσταση μιας ευνοϊκής κατάστασης ασφαλείας και, εφόσον συμφωνήσουν και τα δύο μέρη, είναι έτοιμος να μεταβεί στην Τεχεράνη για να διεξάγει διαμεσολάβηση», πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Βίντεο ντοκουμέντο που δημοσιεύτηκαν στα social media δείχνουν τους πυκνούς και μαύρους καπνούς που υψώθηκαν στον ουρανό, στην Ντόχα μετά από έκρηξη σε κτίριο.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με γραπτή της δήλωση χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητικές» τις εξελίξεις στο Ιράν, τονίζοντας ότι η ΕΕ θέλει να αποφευχθεί κλιμάκωση, διασφαλίζοντας την πυρηνική ασφάλεια και τη σταθερότητα.
Η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για τις «εκταταμένες κυρώσεις» της ΕΕ «ως απάντηση στις ενέργειες του δολοφονικού καθεστώτος του Ιράν». Τέλος, τόνισε ότι θα γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να προστατευτούν οι Ευρωπαίοι πολίτες στην περιοχή.
Αναλυτικά:
«Οι εξελίξεις στο Ιράν είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Παραμένουμε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας στην περιοχή. Επαναβεβαιώνουμε την αταλάντευτη δέσμευσή μας για τη διαφύλαξη της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας. Η διασφάλιση της πυρηνικής ασφάλειας και η πρόληψη οποιωνδήποτε ενεργειών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων ή να υπονομεύσουν το παγκόσμιο καθεστώς μη διάδοσης είναι ζωτικής σημασίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει εκτεταμένες κυρώσεις ως απάντηση στις ενέργειες του δολοφονικού καθεστώτος του Ιράν και των Φρουρών της Επανάστασης και έχει προωθήσει με συνέπεια τις διπλωματικές προσπάθειες που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των πυρηνικών και βαλλιστικών προγραμμάτων μέσω μιας διαπραγματευτικής λύσης.
Σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της ΕΕ στην περιοχή μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη υποστήριξή μας. Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να προστατεύσουν τους πολίτες και να σεβαστούν πλήρως το διεθνές δίκαιο».
Ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να αναχαιτίσει ένα νέο κύμα ιρανικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν «πριν από λίγο», αναφέρει ανακοίνωση.
«Πριν από λίγο, οι σειρήνες ήχησαν σε αρκετές περιοχές σε όλη τη χώρα μετά τον εντοπισμό πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ», ανέφερε.
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης στο Άμπου Ντάμπι, επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το άτομο αυτό πέθανε αφού τα συντρίμμια έπεσαν σε κατοικημένη περιοχή στο Άμπου Ντάμπι, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανάρτηση στο X.
Από τα συντρίμμια προκλήθηκαν και υλικές ζημιές.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν ανέφερε ότι μια ισραηλινή επιδρομή έπληξε ένα δημοτικό σχολείο θηλέων στο Μινάμπ, μια πόλη που βρίσκεται στην επαρχία Χορμοζγκάν του νότιου Ιράν.
Από την επίθεση σκοτώθηκαν 5 φοιτητές.
Το Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε από σήμερα την τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης +30 210 3681730, +30 210 3681350 (Κρυπτογραφική Υπηρεσία) για την παροχή προξενικής αρωγής σε Έλληνες πολίτες σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Την ευρεία ενίσχυση των δυνάμεών του σε όλα τα μέτωπα που άνοιξε το πρωί του Σαββάτου (28.02.2026), ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ.
«Η διεύθυνση επιχειρήσεων έχει ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων στο σύνολο των τομέων και των περιφερειακών διοικήσεων (σ.σ. την περιοχή που καλύπτει το Ισραήλ και τις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές) καθώς και την ενίσχυση και την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων στο πλαίσιο της ενίσχυσης του επιπέδου ετοιμότητας για διάφορα αμυντικά και επιθετικά σενάρια», αναφέραν σε ανακοίνωσή τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
«Επιπλέον σημαντικές ενισχύσεις θα αναπτυχθούν στην Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό παράλληλα με την ενίσχυση όλων των δυνατοτήτων πυρός», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού εξέδωσε εντολή απομάκρυνσης όλων των κατοίκων που τα σπίτια τους βρίσκονται κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράν.
«Προς όλους όσοι βρίσκονται μέσα ή κοντά σε εργοστάσια παραγωγής όπλων και σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλο το Ιράν (...) Για την ασφάλειά σας, σας καλούμε να απομακρυνθείτε αμέσως από αυτές τις ζώνες και να παραμείνετε έξω από αυτές μέχρι νεωτέρας. Η παρουσία σας σε αυτά τα μέρη μπορεί να θέσει τη ζωή σας σε κίνδυνο», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε μήνυμα στα περσικά που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Χ.
Στις ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέστησε στους Αμερικανούς πολίτες στο Ιράν να προστατευθούν στα κτίρια όπου βρίσκονται «μέχρι νεωτέρας» μετά την εντολή που έδωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για «μεγάλες επιχειρήσεις μάχης» στη χώρα.


Εν μέσω της επιχείρησης κατά του Ιράν, ο ισραηλινός στρατός έχει επιστρατεύσει περίπου 20.000 εφέδρους, κυρίως από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, τη Διεύθυνση Πληροφοριών, τη Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου και το Ισραηλινό Ναυτικό.
Αυτό έρχεται να προστεθεί στους περίπου 50.000 εφέδρους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ενεργό υπηρεσία.
«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας, η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ισραήλ καλεί τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να παραμείνουν σε ασφαλές μέρος, πλησίον καταφυγίου, και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών. https://www.oref.org.il/eng
Ο εναέριος χώρος του Ισραήλ είναι, επί του παρόντος, κλειστός και δεν πραγματοποιούνται πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ben Gurion.
Οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο Ισραήλ παρακαλούνται να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://forms.gle/C6UQCCgDtn8sN2MM6. Σε περίπτωση ανάγκης, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης της Πρεσβείας: +972 546817282. Επίσης, παρακολουθείτε τους λογαριασμούς της Πρεσβείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Αξιωματούχος του Κατάρ αποκαλύπτει στο Sky News ότι αναχαιτίστηκε ένας πύραυλος.
Η κυβέρνηση του Κατάρ εξέδωσε επίσης προειδοποίηση καλώντας τους πολίτες να μείνουν μακριά από στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να καταφύγουν στα καταφύγια.
Καταφύγιο κάτω από γέφυρα ενός αυτοκινητόδρομου, βρήκαν Ισραηλινοί, αφού ξεκίνησαν να ακούγονται σειρήνες από τους πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν
Ισραηλινά μέσα μεταδίδουν πως από τα σημερινά πλήγματα σκοτώθηκε ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, Αμίρ Χαταμί.
Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από την ιρανική πλευρά.

Εκρήξεις ακούστηκαν και στη Μανάμα, πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, δήλωσαν ανταποκριτές του AFP.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι καπνός υψώνεται από την περιοχή Τζουφάιρ, όπου βρίσκεται βάση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι Χουθί της Υεμένης απείλησαν νωρίτερα για επιθέσεις σε Ισραήλ και Ερυθρά Θάλασσα, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η εκτεταμένη επιχείρηση Ισραήλ – ΗΠΑ στο Ιράν.
Αξιωματούχος τόνισε πως η επίθεση μπορεί να γίνει ακόμη και απόψε.
Οι αντάρτες σταμάτησαν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο συμφωνίας με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Αφρικανική Ένωση απηύθυνε σήμερα έκκληση για «επείγουσα αποκλιμάκωση» ώστε να αποφευχθεί η «επιδείνωση της παγκόσμιας αστάθειας», εν μέσω των πληγμάτων που εξαπολύουν από το πρωί οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν.
Ο πρόεδρος της επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μαχάμουντ Αλί Γιούσουφ κάλεσε να επιδειχθεί «αυτοσυγκράτηση» και να υπάρξει «επείγουσα αποκλιμάκωση» και κατόπιν να συνεχιστεί ο «διάλογος», ζητώντας ακόμη από «όλα τα μέρη» να ενεργήσουν «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κατάρ εξέδωσε εντολή προς τους Αμερικανούς πολίτες να σπεύσουν σε ασφαλές μέρος και να παραμείνουν εκεί μέχρι νεοτέρας, προειδοποιώντας για επικείμενα πλήγματα
Σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν στο Μπαχρέιν, όπου σταθμεύει ο 5ος αμερικανικός στόλος, μετά τα αμερικανικά και τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον του Ιράν.
Το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν στο κοντινότερο ασφαλές σημείο.
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν το πρώτο επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ.
Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι οι επιθέσεις πραγματοποιούνται «σε απάντηση στην εχθρική και εγκληματική επιθετικότητα του εχθρού κατά του Ιράν».
Την τελευταία ώρα, αρκετοί βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ, χωρίς να υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς.
Την ίδια ώρα, οι σειρήνες συνεχίζουν να ηχούν σε περιοχές του βόρειου και νότιου Ισραήλ.


Τα νοσοκομεία του Ιράν βρίσκονται σε επιφυλακή μετά τις επιθέσεις σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Ο Χοσεΐν Κερμανπούρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, δήλωσε στο πρακτορείο: «Αφού ακούστηκε ο ήχος μιας έκρηξης, ασθενοφόρα έχουν σταλεί στο κέντρο της πόλης».
«Όταν ακούστηκε ο ήχος της έκρηξης, ασθενοφόρα στάλθηκαν σε κεντρικές περιοχές της Τεχεράνης και τα νοσοκομεία βρίσκονται σε επιφυλακή. Ο πιθανός αριθμός των τραυματιών και οι ακριβείς περιοχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί».

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν επιχείρηση «για την εξάλειψη της υπαρξιακής απειλής που θέτει το τρομοκρατικό καθεστώς στο Ιράν».
«Αδέλφια μου, πολίτες του Ισραήλ, πριν από λίγο το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν επιχείρηση για την εξάλειψη της υπαρξιακής απειλής που θέτει το τρομοκρατικό καθεστώς στο Ιράν. Ευχαριστώ τον μεγάλο μας φίλο, τον Ντόναλντ Τραμπ, για την ιστορική του ηγεσία.
Εδώ και 47 χρόνια, το καθεστώς των αγιατολάχ φωνάζει “Θάνατος στο Ισραήλ - Θάνατος στην Αμερική”. Έχει χύσει το αίμα μας, έχει δολοφονήσει πολλούς Αμερικανούς και έχει σφαγιάσει τον ίδιο του τον λαό. Αυτό το δολοφονικό τρομοκρατικό καθεστώς δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα που θα του επέτρεπαν να απειλήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Η κοινή μας δράση θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε ο γενναίος ιρανικός λαός να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του. Ήρθε η ώρα όλα τα τμήματα του ιρανικού λαού — οι Πέρσες, οι Κούρδοι, οι Αζέροι, οι Μπαλούτσι και οι Αχβαζί — να αποτινάξουν τον ζυγό της τυραννίας και να φέρουν ένα ελεύθερο και ειρηνικό Ιράν.
Απευθύνω έκκληση σε εσάς, τους πολίτες του Ισραήλ, να ακολουθείτε τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου. Τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της Επιχείρησης “Το Βρυχηθμό του Λιονταριού”, θα χρειαστεί όλοι να επιδείξουμε αντοχή και ψυχική δύναμη. Μαζί θα σταθούμε, μαζί θα πολεμήσουμε και μαζί θα διασφαλίσουμε την αιωνιότητα του Ισραήλ».
Το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές εταιρείες αερομεταφορών ανέστειλαν μέχρι νεοτέρας τις πτήσεις προς το Ιράν και το Ισραήλ, εν μέσω βομβαρδισμών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι ρωσικοί αερομεταφορείς, σε συντονισμό με τις υπηρεσίες του και με τη ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Rosaviatsiya, είχαν επεξεργαστεί εναλλακτικές πορείες για την εκτέλεση των δρομολογίων τους προς χώρες του Κόλπου εκ των προτέρων, σημειώνεται ωστόσο ότι οι χρόνοι των πτήσεων θα επιμηκυνθούν, καθώς οι αποστάσεις θα είναι αναγκαστικά μεγαλύτερες.
Τα συστήματα αεράμυνας εντόπισαν πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τα εδάφη του Ιράν

Η επιχείρηση του αμερικανικού στρατού εναντίον του Ιράν αναμένεται να διαρκέσει πολλές ημέρες, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters
«Ετοιμαζόμαστε για αντίποινα, η απάντηση θα είναι συντριπτική» προειδοποίησε Ιρανός αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters
Οι επιθέσεις κατά του Ιράν μέχρι στιγμής σήμερα έχουν στοχεύσει, μεταξύ άλλων στόχων, σπίτια υπουργών και αρχηγών του στρατού, εγκαταστάσεις του Υπουργείου Άμυνας και Πληροφοριών, καθώς και ένα προεδρικό κτίριο, αναφέρει το Channel 12.
Ο πρόεδρος του Ιράν, ο Μασούντ Πεζεσκιάν, είναι ασφαλής, μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείο ειδήσεων MEHR, λίγη ώρα αφού άλλο ιρανικό μέσο ενημέρωσης ανέφερε ότι τουλάχιστον επτά πύραυλοι έπληξαν την περιοχή του προεδρικού μεγάρου στην Τεχεράνη και το συγκρότημα όπου διαμένει ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αλί Χαμενεΐ.
«Θα καταστρέψουμε τους πυραύλους τους και θα ισοπεδώσουμε τη βιομηχανία πυραύλων τους», ανέφερε μεταξύ άλλων στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του
Το Ισραήλ έχει ονομάσει την επιχείρησή του εναντίον του Ιράν «Lion's Roar».
Το όνομα αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αφού οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις είχαν διαφορετική εσωτερική ονομασία για τις επιθέσεις.
Το όνομα της τελευταίας επιχείρησης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων με στόχο το Ιράν, τον Ιούνιο του 2025, ήταν «Rising Lion».
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι έπληξαν θέσεις της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το οποίο πρόσκειται στο Ιράν, στο νότιο τμήμα της γειτονικής χώρας.
Τα πλήγματα ανακοινώθηκαν δυο ώρες προτού γίνει γνωστό ότι άρχισε στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ -από κοινού με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με αξιωματούχους των δυο χωρών- εναντίον του Ιράν.
«Σε ανταπόδοση για τις επανειλημμένες παραβιάσεις των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός από τη Χεζμπολά, ο ισραηλινός στρατός έπληξε τρομοκρατικές υποδομές της Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο», ανέφερε μέσω Telegram ο ισραηλινός στρατός, που κατηγορεί το σιιτικό κίνημα ότι αποπειράται να επανεξοπλιστεί.
Συνεχίζονται οι εκρήξεις στο Ιράν με τις πιο πρόσφατες να ακούγονται σε Ισφαχάν, Κομ, Καράζ και Κερμανσάχ.
Το πρακτορείο IRNA έκανε λόγο για εκρήξεις στην Ταμπρίζ.
Αυτόπες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι μεγάλες ουρές οχημάτων σχηματίζονται στα πρατήρια βενζίνης της Τεχεράνης, καθώς πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας την εγκαταλείπουν.
Η Μοσάντ, μέσω καναλιού που δημιούργησε στο Telegram ζητά από τους Ιρανούς «να στέλνουν μηνύματα και εικόνες της αντίστασής τους».
Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες διαδηλώσεις στο Ιράν, στις οποίες σκοτώθηκαν αρκετοί πολίτες.
«Θα θυμάστε, φυσικά, εκείνες τις διαμαρτυρίες που είδαμε πρόσφατα, στις οποίες σκοτώθηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι», αναφέρει.

Λίγο πριν αρχίσουν οι ισραηλινές και αμερικανικές επιδρομές να προκαλούν εκρήξεις στο Ιράν, βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα social media, φέρεται να δείχνουν πυραύλους να πετούν χαμηλά πάνω από το Ιράκ
Λίγο αργότερα, το Ιράκ ανακοίνωσε ότι είχε κλείσει τον εναέριο χώρο του.
Το πρακτορείο TASNIM ανέφερε ότι ο εναέριος χώρος του Ιράν έχει κλείσει, ενώ, με βάση ιρανικά μέσα ενημέρωσης, έχει πέσει το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας σε περιοχές της ανατολικής και δυτικής Τεχεράνης και καταγράφονται προβλήματα στη σύνδεση στο διαδίκτυο
«Το είδος της έκρηξης υποδηλώνει ότι πρόκειται για επίθεση με πυραύλους», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο FARS.
Όπως μετέδωσαν άλλα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, εκρήξεις έχουν ακουστεί στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της Τεχεράνης, ενώ στόχος επίθεσης φέρεται να ήταν και το αεροδρόμιο Μέραμπαντ.
Όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, η ισραηλινή επίθεση επιχείρηση εναντίον του Ιράν διεξάγεται σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση σχεδιαζόταν για μήνες, ενώ η ημερομηνία που θα διεξαγόταν η επίθεση είχε αποφασιστεί πριν εβδομάδες.
Η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη Αμερικανό αξιωματούχο, ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη αμερικανικά πλήγματα εναντίον του Ιράν.
Καθώς το Ισραήλ εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ιράν, η υπηρεσιά πληροφοριών του, η Μοσάντ, μέσω του επίσημου καναλιού της στο Telegram στα περσικά, καλεί τους Ιρανούς να βοηθήσουν «να επιστρέψει το Ιράν στις ένδοξες μέρες του».
«Αδελφοί και αδελφές μας Ιρανοί, δεν είστε μόνοι! Έχουμε δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ασφαλές και ειδικό κανάλι Telegram ειδικά για εσάς. Μαζί θα επιστρέψουμε το Ιράν στις ένδοξες μέρες του», αναφέρει η δήλωση.
Η Μοσάντ καλεί τους Ιρανούς να «μοιραστούν μαζί μας φωτογραφίες και βίντεο από τον δίκαιο αγώνα σας ενάντια στο καθεστώς».
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν την κεντρική συνοικία Τζομχούρι στην πρωτεύουσα του Ιράν και τον δρόμο όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης
Ισραηλινοί αναφέρουν πως ένα από τα πλήγματα έπληξε περιοχή κοντά στο σπίτι του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Σε βίντεο στα social media από το Ιράν, φαίνονται μεγάλα σύννεφα καπνού στον ουρανό. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν κατεδαφίστηκαν κτίρια ή αν τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν άμαχοι
Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Μεταφορών έχει κλείσει τον ισραηλινό εναέριο χώρο για τις πολιτικές πτήσεις και κάλεσε τους πολίτες να μην προσέρχονται στα αεροδρόμια.
Όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, η ισραηλινή επίθεση επιχείρηση εναντίον του Ιράν διεξάγεται σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση σχεδιαζόταν για μήνες, ενώ η ημερομηνία που θα διεξαγόταν η επίθεση είχε αποφασιστεί πριν εβδομάδες.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε πως προχώρησε σε προληπτικό χτύπημα κατά του Ιράν και κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπό τον φόβο αντίποινων.
Η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη Αμερικανό αξιωματούχο, ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη αμερικανικά πλήγματα εναντίον του Ιράν.
Μαζί θα καλύψουμε τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά το χτύπημα που εξαπέλυσε το Ισράηλ κατά του Ιράν