Κόσμος

Το Ιράν μοιράζει χάπια ιωδίου στους κατοίκους του Μπουσέρ – «Θα συμβεί απόψε» λέει ο Τραμπ – Ανθρώπινες αλυσίδες στις υποδομές, ανάμεσά τους γυναικόπαιδα

Ανθρώπινες αλυσίδες έχουν σχηματιστεί στην White Bridge, καθώς και στο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας του Καζερούν, ανάμεσα στο πλήθος είναι επίσης γυναίκες καθώς και παιδιά

Η αντίστροφη μέτρηση μέχρι να λήξει η τελική διορία του Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν έχει ξεκινήσει. Λίγες ώρες απομένουν μέχρι οι ΗΠΑ να «εξαπολύσουν την κόλαση» στη Μέση Ανατολή, όπως έχει υποσχεθεί πολλάκις τις προηγούμενες μέρες ο Αμερικανός πρόεδρος, με την Τεχεράνη να μην κάνει βήμα πίσω στις διαπραγματεύσεις. Το «όχι» των Ιρανών σε πιθανή εκεχειρία ήταν ξεκάθαρο. Στον απόηχο του τελεσιγράφου των 48 ωρών, ωστόσο, αξιωματούχοι καλούν τους Ιρανούς πολίτες να συγκεντρωθούν στις μεγάλες γέφυρες της χώρας, για να αποφευχθούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις. Ανθρώπινες αλυσίδες έχουν σχηματιστεί στην White Bridge, καθώς και στο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας του Καζερούν. Ανάμεσα στο πλήθος είναι επίσης γυναίκες καθώς και παιδιά. Την ίδια ώρα, αεροπορικές επιχειρήσεις και βομβαρδισμοί σημειώνονται σε Λίβανο και Ισραήλ, στις συνεχιζόμενες ανταλλαγές πυρών μεταξύ Τελ Αβίβ και Χεζμπολάχ, με τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Δείτε όλα όσα έγιναν τις τελευταίες ώρες στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

21:15 | 07.04.2026
Ισραήλ: Σειρήνες συναγερμού για νέα πυραυλική επίθεση από το Ιράν

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν λίγο μετά τις 8:30 απόψε στο Ισραήλ για ιρανική πυραυλική επίθεση, αφότου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) προειδοποίησαν πως εντόπισαν βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν.

«Οι IDF εντόπισαν πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν προς την επικράτεια του Κράτους του Ισραήλ. Ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα (αντιπυραυλικής) άμυνας για την αναχαίτιση της απειλής», ανέφερε το μήνυμα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Περίπου 20 λεπτά αργότερα σήμανε λήξη συναγερμού, δίχως να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Yediot Ahronoth, ένας βαλλιστικός πύραυλος έπεσε σε ακατοίκητη περιοχή στην έρημο Νεγκέβ, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.

21:14 | 07.04.2026
Το Μπαχρέιν κατηγορεί το Ιράν ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο με «αδικαιολόγητες» επιθέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, ο οποίος ηγήθηκε των προσπαθειών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νωρίτερα για την εξασφάλιση ενός ψηφίσματος για τα Στενά του Ορμούζ, μιλάει τώρα στη Νέα Υόρκη σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Αμπντουλατίφ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι λέει ότι οι ενέργειες του Ιράν είναι «αδικαιολόγητες» και ότι είναι «απολύτως σαφές» ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Προσθέτει ότι «οι χώρες της περιοχής μας δεν είναι εμπλεκόμενα μέρη σε αυτή τη σύγκρουση».

Δεν έχουν ποτέ επιδιώξει να είναι, λέει, και απορρίπτουν τυχόν ιρανικούς ισχυρισμούς περί του αντιθέτου.

Στη συνέχεια, κατηγορεί το Ιράν ότι στοχοποιεί αμάχους και ενεργειακές υποδομές, κάτι που, όπως λέει, διαψεύδει τους ιρανικούς ισχυρισμούς περί πλήγματος μόνο στρατιωτικών στόχων.

Το αυξανόμενο κόστος επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, προσθέτει, με δεκάδες εκατομμύρια ακόμη να κινδυνεύουν από οξεία πείνα.

Το Μπαχρέιν, μαζί με τα κράτη του Κόλπου και την Ιορδανία, θα εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες, συνεχίζει. «Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για την αποτροπή αυτών των παράνομων επιθέσεων», λέει. «Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ».

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα και η Ρωσία άσκησαν βέτο στην προτεινόμενη απόφαση του Μπαχρέιν στον ΟΗΕ

21:13 | 07.04.2026
Το Ισραήλ εντοπίζει ένα ακόμη κύμα πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι εκτοξεύθηκαν περισσότεροι πύραυλοι από το Ιράν προς το ισραηλινό έδαφος.

Τα αμυντικά συστήματα έχουν τεθεί σε λειτουργία για να αναχαιτίσουν την απειλή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

21:06 | 07.04.2026
Ο ισραηλινός στρατός παραδέχεται ότι ήταν υπεύθυνος για την επίθεση που προκάλεσε ζημιές στη συναγωγή της Τεχεράνης

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι ήταν υπεύθυνος για την επίθεση που προκάλεσε ζημιές σε μια συναγωγή στην Τεχεράνη νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel.

Αναφέρει ότι στόχος του ήταν ένας υψηλόβαθμος ιρανός διοικητής και ότι εκφράζει τη λύπη του για τις «παράπλευρες ζημιές» που υπέστη η συναγωγή.

Σε απάντηση σε ερώτηση της εφημερίδας Times of Israel, ο στρατός ισχυρίστηκε ότι χτύπησε έναν κορυφαίο διοικητή της «Khatam al-Anbiya», της στρατιωτικής διοίκησης έκτακτης ανάγκης του Ιράν.

21:04 | 07.04.2026
Τρεις πολίτες φέρεται να έχουν σκοτωθεί κοντά στα σύνορα Ιράκ-Ιράν

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν στη Βασόρα, μια πόλη στο νότιο Ιράκ κοντά στα σύνορα με το Ιράν, σε μια επίθεση που φέρεται να πραγματοποιήθηκε με πύραυλο των ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera.

Ο πύραυλος, ο οποίος εκτοξεύθηκε από την κατεύθυνση του Κουβέιτ, χτύπησε έναν οπωρώνα, μια αποθήκη γεωργικών προϊόντων και μια κατοικία στην περιοχή Αλ-Ζουμπάιρ, ενώ προκάλεσε επίσης σημαντικές ζημιές σε δύο φορτηγάκια.

21:04 | 07.04.2026
Το Ιράν διένειμε 180.000 δισκία ιωδίου στους κατοίκους του Μπουσέρ

Οι υγειονομικές αρχές στην πόλη-λιμάνι Μπουσέρ, στο νότιο Ιράν, όπου βρίσκεται ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας, διένειμαν 180.000 δισκία ιωδίου στους κατοίκους στο πλαίσιο ενός σχεδίου ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Ο αναπληρωτής υπεύθυνος για την υγεία στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Μπουσέρ δήλωσε ότι η διανομή ξεκίνησε πριν από τον 12ήμερο πόλεμο τον Ιούνιο του 2025, βάσει απόφασης του εθνικού αρχηγείου διαχείρισης κρίσεων, σύμφωνα με την κρατική Λέσχη Νέων Δημοσιογράφων (YJC).

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η ανάπτυξη αρχικά έδωσε προτεραιότητα στις περιοχές γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, προτού επεκταθεί ώστε να καλύψει ολόκληρη την πόλη. Τα χάπια έχουν διατεθεί μέσω όλων των ολοκληρωμένων κέντρων υγείας σε όλο το Μπουσέρ.

«Από την αρχή του σχεδίου, όλα τα ολοκληρωμένα κέντρα υγείας διανέμουν δισκία ιωδίου χρησιμοποιώντας έτοιμα έντυπα και οδηγίες και είναι πλέον διαθέσιμα σε όλους τους κατοίκους», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι αρχές δήλωσαν ότι τα δισκία προορίζονται για χρήση σε περίπτωση ραδιολογικού συμβάντος. Συνιστάται στους κατοίκους να λαμβάνουν τα δισκία 24 ώρες πριν έως και τέσσερις ώρες μετά από πιθανή έκθεση, με ένα δισκίο ανά άτομο, αν και η δοσολογία ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι εξήγησαν ότι το ραδιενεργό ιώδιο μπορεί να απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια πυρηνικών ατυχημάτων και ότι ο θυρεοειδής αδένας απορροφά εύκολα το ιώδιο. Λαμβάνοντας δισκία ιωδίου, ο θυρεοειδής κορεσμός γίνεται με σταθερό ιώδιο, μειώνοντας την ικανότητά του να απορροφά ραδιενεργό ιώδιο και μειώνοντας τον κίνδυνο βλάβης του θυρεοειδούς.

20:57 | 07.04.2026
Η Λισαβόνα επιτρέπει σε αμερικανικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τη βάση Λάζες, αρκεί να μην βομβαρδίζουν πολιτικές υποδομές στο Ιράν

Η Πορτογαλία διευκρίνισε σήμερα ότι ενέκρινε 76 προσγειώσεις αμερικανικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Λάζες των Αζορών και 25 υπερπτήσεις στον εναέριο χώρο της από την έναρξη του πολέμου εναντίον του Ιράν, υπό τον όρο ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα χρησιμοποιούνταν σε βομβαρδισμούς πολιτικών υποδομών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πάουλο Ράνζελ είπε στο κοινοβούλιο ότι οι ΗΠΑ συμμορφώθηκαν με τους όρους, στο πνεύμα της «πιστής συνεργασίας» μεταξύ δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, όμως είπε ότι σε πολλές περιπτώσεις η Λισαβόνα απαγόρευσε τις προσγειώσεις.

Η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ελβετία έχουν θέσει περιορισμούς ή αρνήθηκαν σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο τους ή βάσεις τους για επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν.

«Είμαστε κατά οποιασδήποτε επίθεσης σε πολιτικές υποδομές και το θέσαμε ως όρο για τη χρήση της αεροπορικής βάσης του Λάζες» είπε ο υπουργός, εξηγώντας ότι η Λισαβόνα εγκρίνει τη χρήση των βάσεων για επιθέσεις, υπό τον όρο ότι δεν μπαίνουν στο στόχαστρο άμαχοι.

«Η πορτογαλική κυβέρνηση πάντα χειρίζεται με διαφάνεια αυτό το θέμα. Το λέμε όταν το εγκρίνουμε και όταν υπάρχουν υπερπτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών, άλλες (ευρωπαϊκές) κυβερνήσεις κάνουν ό,τι κρίνουν σωστό», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η Πορτογαλία τάσσεται υπέρ της διπλωματικής λύσης της σύρραξης.

Η αεροπορική βάση Λάζες φιλοξενεί την 65η Πτέρυγα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και παρέχει στήριξη στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων της Πορτογαλίας στο ΝΑΤΟ.

20:55 | 07.04.2026
Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ: "Βαθιά ανεύθυνη και ιδιαιτέρως ανησυχητική η ρητορική Τραμπ»

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ πρέσβης Αμίρ Σάιντ Ιραβανί χαρακτήρισε το σχέδιο απόφασης που καταψηφίστηκε από το ΣΑ ΟΗΕ για τα Στενά του Ορμούζ «εσφαλμένο πραγματικά, νομικά και πολιτικά», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κείμενο «εντελώς μονόπλευρο, μεροληπτικό και αδικαιολόγητο», το οποίο «διαστρεβλώνει την πραγματικότητα επί του πεδίου αποδίδοντας ψευδώς ευθύνη στο Ιράν — το θύμα της επιθετικότητας».

Κατά τον Ιρανό πρέσβη, το σχέδιο «παρουσιάζει παραπλανητικά τα νόμιμα μέτρα του Ιράν στα Στενά του Ορμούζ», τα οποία —όπως είπε— ελήφθησαν «στο πλαίσιο του εγγενούς δικαιώματος αυτοάμυνας σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», ενώ παράλληλα «επιδιώκει να νομιμοποιήσει μεταγενέστερες παράνομες ενέργειες των επιτιθέμενων και των συμμάχων τους».

Υποστήριξε ότι η υιοθέτησή του «θα άνοιγε τον δρόμο για επικίνδυνα ευρείες και καταχρηστικές ερμηνείες» που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν «περαιτέρω χρήση βίας κατά παράβαση του Χάρτη του ΟΗΕ».

Ο κ. Iραβανί υποστήριξε ακόμη ότι «στην ουσία επρόκειτο για αμερικανικό σχέδιο υπό άλλα ονόματα», σημειώνοντας ότι θα «ενθάρρυνε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ισραηλινό καθεστώς να συνεχίσουν παράνομες ενέργειες και ειδεχθή εγκλήματα».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου Tραμπ, έκανε λόγο για «βαθιά ανεύθυνη και ιδιαιτέρως ανησυχητική ρητορική», επισημαίνοντας ότι οι απειλές περί καταστροφής πολιτικών υποδομών στο Ιράν συνιστούν «πρόθεση διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

Εξέφρασε ευχαριστίες προς Κίνα και Ρωσία για την άσκηση βέτο, λέγοντας ότι «απέτρεψαν την εργαλειοποίηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη νομιμοποίηση επιθετικότητας», ενώ χαιρέτισε και την αποχή Κολομβίας και Πακιστάν. Αντίθετα, υποστήριξε ότι όσοι στήριξαν το σχέδιο «επέλεξαν να επιρρίψουν την ευθύνη στο Ιράν παραμένοντας σιωπηλοί απέναντι στα συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ και του Ισραήλ».

Ως προς την κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ, τόνισε ότι «τα Στενά παραμένουν ανοικτά», αλλά ότι το Ιράν έχει λάβει «αναγκαία και αναλογικά μέτρα» ώστε να αποτρέψει τη χρήση τους «για εχθρικούς σκοπούς» από κράτη που συνδέονται με επιθετικές ενέργειες, διευκρινίζοντας ότι «μη εχθρικά πλοία μπορούν να συνεχίσουν ασφαλή διέλευση σε συντονισμό με τις αρμόδιες ιρανικές αρχές».

Στο θέμα των πυρηνικών εγκαταστάσεων, ο Ιρανός πρέσβης προειδοποίησε ότι τυχόν πλήγμα στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ «θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε μη αναστρέψιμες ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές συνέπειες», υπογραμμίζοντας ότι οι επιθέσεις κατά Νατάνζ, Μπουσέρ, Χοντάμπ και Αρνταχάν συνιστούν «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Αναφερόμενος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των τελευταίων εβδομάδων, είπε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ «έχουν υπερβεί κάθε νομικό, ηθικό και ανθρωπιστικό όριο», κάνοντας λόγο για πλήγματα σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλες πολιτικές υποδομές, ενώ χαρακτήρισε τις απειλές για καταστροφή κρίσιμων υποδομών «υποκίνηση σε εγκλήματα πολέμου και ενδεχομένως γενοκτονία».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι το Ιράν «δεν θα παραμείνει αδρανές απέναντι σε τόσο κατάφωρα εγκλήματα πολέμου», προειδοποιώντας ότι θα ασκήσει «χωρίς δισταγμό το εγγενές δικαίωμα αυτοάμυνας» και θα λάβει «άμεσα και αναλογικά αμοιβαία μέτρα», επιμένοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία πως το Ιράν θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστεί τον λαό του, την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα».

20:55 | 07.04.2026
Το Ιράν μοιράζει χάπια ιωδίου υπό το φόβο πυρηνικής επίθεσης
20:01 | 07.04.2026
Το Πακιστάν κατηγορεί το Ισραήλ για «επικίνδυνη εξέλιξη» εν μέσω συνομιλιών ΗΠΑ - Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Ισάκ Νταρ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπάθησε να χαλάσει τις προσπάθειες της Ισλαμαμπάντ να διευκολύνει τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, επιτιθέμενος στην Τεχεράνη όταν «και οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε στάδιο που έπρεπε να καθίσουν στο τραπέζι».

«Ήμασταν πολύ αισιόδοξοι [για τις συνομιλίες] πριν από τη [Δευτέρα] το βράδυ», δήλωσε ο Νταρ στους νομοθέτες της Πακιστανικής Γερουσίας, σύμφωνα με τον τοπικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Geo News, προσθέτοντας ότι το Ιράν και οι ΗΠΑ συμφώνησαν για τη διευκόλυνση του Πακιστάν, με αμφότερες τις πλευρές να αποδέχονται τη διεξαγωγή συνομιλιών στην Ισλαμαμπάντ.

Το Πακιστάν, είπε περαιτέρω, επέβαλε τους 15πόντους όρους των ΗΠΑ στο Ιράν και επίσης επέβαλε τους πεντάποντους όρους της Τεχεράνης στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, το Ιράν διαβίβασε την απάντησή του σε μια αμερικανική πρόταση μέσω του Πακιστάν μετά από δύο εβδομάδες συζητήσεων υψηλού επιπέδου.

19:59 | 07.04.2026
Ο ισραηλινός στρατός υπόσχεται να «αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο» την ιρανική κυβέρνηση

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Εγιάλ Ζαμίρ, δηλώνει ότι ο «κοινός» πόλεμος των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν πλησιάζει σε ένα «στρατηγικό σταυροδρόμι» και δεσμεύεται να προκαλέσει περισσότερες ζημιές στην ιρανική κυβέρνηση.

«Πλησιάζουμε σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι στην κοινή επιχείρηση κατά του Ιράν», ανέφερε ο Ζαμίρ, σύμφωνα με το ισραηλινό στρατό.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων σε σχέση με τους στόχους που θέσαμε στην αρχή της επιχείρησης. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με αποφασιστικότητα και να επιδεινώνουμε την κατάσταση του καθεστώτος».

19:58 | 07.04.2026
Λευκός Οίκος: «Μόνο ο Τραμπ ξέρει πού έχουν φτάσει τα πράγματα» με το Ιράν

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε το αίτημα του Τραμπ προς το Ιράν να καταλήξει σε συμφωνία εντός των επόμενων επτά ωρών, λέγοντας ότι μόνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ γνωρίζει πώς θα αντιδράσει εάν η Τεχεράνη δεν συμμορφωθεί.

«Το ιρανικό καθεστώς έχει προθεσμία μέχρι τις 8 μ.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και να καταλήξει σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ, στο Al Jazeera.

«Μόνο ο πρόεδρος ξέρει πού έχουν φτάσει τα πράγματα και τι θα κάνει», είπε.

19:32 | 07.04.2026
Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε προειδοποίηση για πλοία σε θαλάσσια περιοχή στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε προειδοποίηση για όλα τα πλοία που αγκυροβολούν ή πλέουν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Τύρου του Λιβάνου και της Ρας Νακούρα, σηματοδοτώντας μια πιθανή επικείμενη επίθεση.

Όλα τα πλοία πρέπει να πλεύσουν αμέσως βόρεια της περιοχής της Τύρου, δήλωσε ο στρατός.

19:17 | 07.04.2026
Η Τεχεράνη λέει ότι η «ωμή βία» δεν θα επικρατήσει

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μπαγκάεϊ, εξέδωσε αυτό που φαίνεται να είναι ένα προκλητικό μήνυμα σε απάντηση στις απειλές του Τραμπ.

«Η δύναμη του πολιτισμού, της λογικής και της πίστης ενός «πολιτισμένου» έθνους στον δίκαιο σκοπό του αναμφίβολα θα υπερισχύσει της λογικής της ωμής βίας», έγραψε ο Baghaei σε μια ανάρτηση στο X.

«Ένα έθνος που έχει απόλυτη πίστη στην ορθότητα της πορείας του οφείλει να αξιοποιήσει όλες τις ικανότητες και τις δυνατότητές του για να διαφυλάξει τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντά του».

19:13 | 07.04.2026
Η Καταΐμπ Χεζμπολάχ του Ιράκ ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει την απαχθείσα Αμερικανή δημοσιογράφο

Η ιρακινή ένοπλη οργάνωση Κατάιμπ Χεζμπολάχ δήλωσε ότι θα απελευθερώσει την Αμερικανίδα δημοσιογράφο Σέλι Κίτλσον, η οποία απήχθη στη Βαγδάτη στα τέλη Μαρτίου, αναφέρει το Reuters.

Η οργάνωση, η οποία συνδέεται με το Ιράν, δήλωσε ότι πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως το Ιράκ.

Η ιστοσελίδα ειδήσεων για τη Μέση Ανατολή AL-Monitor ανέφερε ότι ο Kittleson ήταν ανεξάρτητος δημοσιογράφος των ΗΠΑ με έδρα τη Ρώμη, ο οποίος είχε καλύψει αρκετούς πολέμους στην περιοχή και είχε συνεισφέρει με άρθρα στο μέσο.

19:12 | 07.04.2026
Ιράκ: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από το Κουβέιτ και έπληξαν σπίτι κοντά στη Βασόρα του Ιράκ

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε ακόμη τραυματίστηκαν σήμερα όταν ρουκέτες, που εκτοξεύτηκαν από την κατεύθυνση του Κουβέιτ, έπληξαν ένα σπίτι στο Χορ αλ Ζουμπέιρ κοντά στη Βασόρα, δήλωσαν σήμερα στο Reuters αξιωματούχοι ασφαλείας και υγείας.

Η αστυνομία δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αυξηθεί, καθώς κάποια μέλη οικογενειών παραμένουν κάτω από συντρίμμια.

19:11 | 07.04.2026
Ισραήλ: «Πλησιάζουμε σε σταυροδρόμι» στην εκστρατεία εναντίον του Ιράν, δηλώνει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού

Ο ισραηλινός στρατός θα εντείνει τη στρατιωτική πίεση στο Ιράν και «θα εντείνει τις ζημιές που προκαλεί στο καθεστώς» της Τεχεράνης, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, αντιστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ, καθώς ο πόλεμος, που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου με τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Τεχεράνη, διανύει την 39η ημέρα του.

«Σε στρατηγικό επίπεδο, πλησιάζουμε σε ένα σταυροδρόμι στην κοινή εκστρατεία εναντίον του Ιράν» είπε ο στρατηγός Ζαμίρ, σύμφωνα με ένα στρατιωτικό ανακοινωθέν. «Μέχρι τώρα, επιτύχαμε σημαντικά κέρδη, μεταξύ άλλων και σε σχέση με τους στόχους που είχαμε θέσει στην αρχή της επιχείρησης (και) θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με αποφασιστικότητα και να εντείνουμε τη ζημιά που προκαλούμε στο καθεστώς», πρόσθεσε.

18:33 | 07.04.2026
Με ανάρτησή του ο Λευκός Οίκος διαψεύδει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων κατά του Ιράν

Ο Λευκός Οίκος, με ανάρτησή του στο X, διέψευσε έντονα σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων κατά του Ιράν.

«Ο (σ.σ. αντιπρόεδρος των ΗΠΑ) Τζέι Ντι Βανς συνεχίζει και επιτείνει την απειλή του Τραμπ ότι "ένας ολόκληρος πολιτισμός θα πεθάνει απόψε", και υπονοεί ότι ο Τραμπ μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα», ανέφερε μια ανάρτηση ενός λογαριασμού που σχετίζεται με την πρώην υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις.

Απαντώντας σε αυτή την ανάρτηση ο Λευκός Οίκος έγραψε στη δική του: «Τίποτα από όσα λέει ο αντιπρόεδρος εδώ "δεν υποδηλώνει" κάτι τέτοιο, βλάκες».

Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε νωρίτερα σήμερα ότι «ένας ολόκληρος πολιτισμός θα πεθάνει απόψε, για να μην επιστρέψει ποτέ ξανά», λίγες ώρες πριν από τη λήξη του τελεσιγράφου του προς το Ιράν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει τελεσίγραφο που λήγει σήμερα στις 20.00 ώρα Ουάσινγκτον (03.00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδος) για να άρει η Τεχεράνη τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ.

Ο Βανς, μιλώντας από τη Βουδαπέστη όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, είπε αναφερόμενος στον πόλεμο κατά του Ιράν - μετά τη σημερινή ανάρτηση Τραμπ - ότι οι ΗΠΑ έχουν «εργαλεία» στο οπλοστάσιό τους που έχουν επιλέξει να μην χρησιμοποιήσουν εναντίον του Ιράν μέχρι στιγμής.

«Έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία που μέχρι τώρα δεν έχουμε αποφασίσει να χρησιμοποιήσουμε», τόνισε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Ο Τραμπ «μπορεί να αποφασίσει να τα χρησιμοποιήσει και θα αποφασίσει να τα χρησιμοποιήσει αν οι Ιρανοί δεν αλλάξουν τη συμπεριφορά τους», πρόσθεσε.

Σχετικά με το τελεσίγραφο που έθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους Ιρανούς για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, ο Βανς εκτίμησε ότι «θα υπάρξουν πολλές διαπραγματεύσεις από τώρα μέχρι τότε και είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα».

18:33 | 07.04.2026
Ο Νετανιάχου επιβεβαιώνει ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν γέφυρες και σιδηροδρόμους στο Ιράν

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν σήμερα γέφυρες και σιδηροδρόμους στο Ιράν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν τους χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά υλικών για την κατασκευή όπλων, ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Είπε ότι ενέκρινε τις επιθέσεις με τον υπουργό Άμυνας Ισραήλ Κατζ, προσθέτοντας ότι δεν είχαν ως στόχο Ιρανούς πολίτες, αλλά την κυβέρνηση.

«Δεν είναι πλέον το ίδιο Ιράν, ούτε το ίδιο Ισραήλ. Αλλάζουμε την ισορροπία δυνάμεων από τη μία άκρη στην άλλη», δήλωσε ο Νετανιάχου.

18:30 | 07.04.2026
Ιρανικά ΜΜΕ: Δεν έχουν κλείσει οι διπλωματικοί δίαυλοι μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον

Οι αναφορές στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αντικρούουν τους ισχυρισμούς ότι η Τεχεράνη έχει διακόψει ή περιορίσει τους διπλωματικούς της διαύλους με την Ουάσιγκτον.

Τα τελευταία λεπτά, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα, οι διπλωματικοί και έμμεσοι δίαυλοι επικοινωνίας δεν έχουν κλείσει.

18:30 | 07.04.2026
«Χούλιγκαν» στον Λευκό Οίκο καταστρέφουν τις υποδομές του Ιράν

Ο Αμπάς Ακχουντι, πρώην υπουργός Οδών και Αστικής Ανάπτυξης του Ιράν, λέει ότι «χούλιγκαν που ζουν στον Λευκό Οίκο» «καταστρέφουν» τις υποδομές του Ιράν.

Ο Ακχούντι επέκρινε έντονα τον πόλεμο, λέγοντας ότι γνωρίζει πόσο «δύσκολο» είναι να κατασκευαστούν οι υποδομές.

Μιλώντας στο Al Jazeera, επέκρινε την προειδοποίηση του Ισραήλ ότι οι άνθρωποι πρέπει να μένουν μακριά από τρένα και σιδηροδρομικούς σταθμούς, λέγοντας ότι η στοχοποίηση αυτών των υποδομών «είναι ένα προφανές έγκλημα πολέμου».

Αμφισβήτησε τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι κτίρια που επλήγησαν σε πρόσφατες επιδρομές, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και βασικών εγκαταστάσεων, ήταν στόχοι του IRGC.

18:26 | 07.04.2026
Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν: «Ένας ολόκληρος πολιτισμός θα χαθεί απόψε»

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι «ένας ολόκληρος πολιτισμός θα χαθεί απόψε» αν το Ιράν δεν ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ, εν όψει της προθεσμίας που λήγει την Τρίτη το βράδυ για να συμμορφωθεί η Τεχεράνη.

Τα σχόλια αυτά έρχονται μετά από μια «αρκετά συγκλονιστική» σιωπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ.

18:26 | 07.04.2026
Το Ιράν δεν θα συμμορφωθεί με τις ΗΠΑ με αντάλλαγμα «κενές υποσχέσεις»

Το Ιράν δεν θα ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ με αντάλλαγμα «κενές υποσχέσεις», δήλωσε στο Reuters ανώτερη ιρανική πηγή.

Η πηγή αναφέρει ότι το Ιράν θα δείξει ευελιξία «όταν δούμε ευελιξία από την πλευρά των ΗΠΑ».

Προσθέτουν ότι το Πακιστάν - το οποίο προσπαθεί να μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία - συνεχίζει να μεταφέρει μηνύματα στις ΗΠΑ, αλλά η Ουάσινγκτον «δεν έχει αλλάξει τον τόνο της».

18:25 | 07.04.2026
Η Τεχεράνη περιορίζει τις επαφές με την Ουάσινγκτον λόγω της απειλής Τραμπ, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν προχώρησε στον περιορισμό των διπλωματικών επαφών του με τις ΗΠΑ μετά την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ σήμερα, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Τεχεράνη έχει «διακόψει την άμεση διπλωματία» με την Ουάσινγκτον, αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ) - αν και προσθέτει ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με τους μεσολαβητές για την κατάπαυση του πυρός.

Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, οι περισσότερες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν φαίνεται να διεξήχθησαν μέσω άλλων χωρών, όπως το Πακιστάν.

Οι New York Times αναφέρουν μια ελαφρώς διαφορετική γραμμή - λέγοντας ότι το Ιράν διέκοψε τις συνομιλίες μέσω των ΗΠΑ μέσω του Πακιστάν, επικαλούμενοι τρεις ιρανικές πηγές.

Η WSJ αναφέρει ότι η διπλωματική απάντηση της Τεχεράνης στην τελευταία απειλή του Τραμπ «περιέπλεξε τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας» μέχρι την προθεσμία που έθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, τη 1 π.μ. την Τετάρτη, ώρα Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι το Ιράν σκόπευε να στείλει ένα μήνυμα αποδοκιμασίας και ανυπακοής διακόπτοντας τις επικοινωνίες, αναφέρει η WSJ. 

Η WSJ αναφέρει επίσης ότι ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ δήλωσε σήμερα - πριν από την προθεσμία που έθεσε για το Ιράν αργότερα - ότι «ένας ολόκληρος πολιτισμός θα πεθάνει απόψε».

Φάνηκε να εντείνει τις απειλές του προς το Ιράν, σε μια προσπάθεια να ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ για τη ναυσιπλοΐα, χωρίς απειλή ιρανικής επίθεσης.

18:19 | 07.04.2026
Ιρανοί κυματίζουν σημαίες στη γέφυρα της Αχβάζ εν μέσω απειλών Τραμπ

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim δημοσίευσε πλάνα που δείχνουν δεκάδες ανθρώπους να κυματίζουν ιρανικές σημαίες σε μια γέφυρα στην πόλη Αχβάζ, στα νοτιοδυτικά.

Το Tasnim ανέφερε ότι η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πολ Σεφίντ, ή αλλιώς Λευκή Γέφυρα της πόλης.

Όπως έχουμε αναφέρει, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα απειλήσει να καταστρέψει όλες τις γέφυρες και τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας του Ιράν τις επόμενες ώρες, εάν η Τεχεράνη δεν τηρήσει την προθεσμία του για το πλήρες άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ.

18:19 | 07.04.2026
Ιρανοί συγκεντρώνονται σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας και γέφυρες μετά την απειλή Τραμπ

Εικόνες και βίντεο από τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται να δείχνουν ανθρώπους να διαμαρτύρονται έξω από σταθμούς παραγωγής ενέργειας και γέφυρες εντός της χώρας.

Αυτό έρχεται μετά από προτάσεις ενός Ιρανού αξιωματούχου προς τους νέους να σχηματίσουν «ανθρώπινες αλυσίδες» γύρω από βασικές τοποθεσίες υποδομών που θα μπορούσαν να στοχευθούν σε αμερικανο-ισραηλινές επιδρομές.

Ένα βίντεο που μοιράστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Fars έδειχνε ανθρώπους να κρατούν μια μεγάλη ιρανική σημαία πάνω από την εμβληματική Πολ Σεφίντ, μια αψιδωτή γέφυρα στην Αχβάζ, στο νοτιοδυτικό Ιράν.

Ένα άλλο βίντεο φέρεται να έδειχνε μια «αλυσίδα μαθητών» στην ιστορική Παλιά Γέφυρα στο Ντεζφούλ, στο νοτιοδυτικό Ιράν.

18:18 | 07.04.2026
Καλησπέρα σας από το NewsIt.gr
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χάρτης του IDF με όλα τα σημεία που «χτύπησε» στο Ιράν - Στο στόχαστρο γέφυρες σε πέντε πόλεις
Οι επιθέσεις έπληξαν πόλεις, μεταξύ των οποίων η Τεχεράνη, το Καράτζ, το Ταμπρίζ, το Κασάν και το Κουμ, ενώ οι πολίτες είχαν προειδοποιηθεί να αποφύγουν τα ταξίδια με τρένο στις πληγείσες περιοχές
Ιράν
Δύο αδέρφια ανάμεσα στους τρεις δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο προξενείο του Ισραήλ στην Τουρκία
Σε δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, ο ένοπλος που εξουδετερώθηκε φέρεται να είχε σχέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος», αν και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση
Κωνσταντινούπολη