Κόσμος

Live: Η ομιλία του Ερντογάν – «Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου»

Η προσοχή θα εστιαστεί στις ομιλίες που θα εκφωνήσουν σήμερα (23/09/25) ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. 

Τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στη Νέα Υόρκη όπου ξεκίνησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εν μέσω ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων. Η αναμονή του κόσμου είναι για τις ομιλίες του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

16:31 | 23.09.2025
Δείτε Live όσα γίνονται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
19:09 | 23.09.2025
Τι είπε για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Τουρκία έχει φιλοξενήσει αρκετούς γύρους συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κατέχοντας μια μοναδική θέση ως μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και στενός εμπορικός εταίρος της Ρωσίας.

«Μέσα από άμεσες συνομιλίες, διευκολύναμε την ανταλλαγή αρκετών αιχμαλώτων και σορών, και εργαστήκαμε για να καθορίσουμε τους τρόπους διεξαγωγής ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών», είπε ο Ερντογάν.

«Μην ξεχνάτε, δεν υπάρχουν νικητές σε έναν πόλεμο και δεν υπάρχουν χαμένοι σε μια δίκαιη ειρήνη. Με αυτό στο μυαλό, και τις επόμενες ημέρες, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για μια ειρηνική κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

18:51 | 23.09.2025
Ερντογάν για την Κύπρο και ενέργεια

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, αναφέροντας ότι ενεργειακές συμφωνίες, αποκλείουν τους τουρκοκύπριους και προειδοποίησε ότι τέτοιες ενέργειες που μας αποκλείουν δεν θα είναι επιτυχείς. Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Το να λυθεί το ζήτημα της Κύπρου είναι κάτι που έχει συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό.

Κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι δεν επιθυμεί τη λύση και φέρεται στους τουρκοκύπριους ως μειονότητα.

«Υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο. Δεν θα γίνουμε μειονότητα. Καλώ τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Ακόμη είπε ότι είναι ετοιμοι για συνεργασία στα ενεργειακά με την Ελλάδα «και περιμένουμε ίδια αντιμετώπιση» ενώ έτεινε χείρα φιλίας για το Αιγαίο.

 

18:41 | 23.09.2025
Ο Ερντογάν μίλησε για γενοκτονία στη Γάζα από το Ισραήλ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε εκτεταμένα για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, και τόνισε ότι καταστρέφονται όλα κι έδειξε εικόνες με παιδάκια να λιμοκτονούν ενώ είπε ότι η Γάζα έχει καταστραφεί ολοσχερώς. 

«Η Γάζα είναι αδύνατο να κατοικηθεί από ανθρώπους αλλά και ζώα» είπε ο τούρκος πρόεδρος. 

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις ξεπερνούν τις παραβιάσεις στα κατεχόμενα εδάφη.

«Επιπλέον, το Ισραήλ δεν περιορίζεται μόνο στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, αλλά εξαπολύει επιθέσεις στη Συρία, στο Ιράν, στην Υεμένη και στον Λίβανο· το Ισραήλ απειλεί επίσης την περιφερειακή ειρήνη», είπε.

«Πρόσφατα μάλιστα, πραγματοποιήθηκε ισραηλινή επίθεση εναντίον αντιπροσωπείας στο Κατάρ που συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός. Η επίθεση στο Κατάρ έδειξε επίσης ότι η ισραηλινή ηγεσία βρίσκεται πλέον εντελώς εκτός ελέγχου», δήλωσε.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / REUTERS / Shannon STAPLETON
18:15 | 23.09.2025
Στο βήμα ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέβηκε στο βήμα και ξεκίνησε δυναμικά υπέρ της Παλαιστίνης την ομιλία του, αφού όπως είπα αρχικά, λυπάται που «δεν βρίσκεται κοντά μας ο ηγέτης της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, παρόλο που όλο και αυξάνονται τα κράτη που την αναγνωρίζουν».

«Στέκομαι εδώ σε αυτό το βήμα μαζί με τους 86 εκατομμύρια πολίτες μας, αλλά και για τους Παλαιστίνιους αδελφούς και αδελφές μας των οποίων οι φωνές φιμώνονται. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις χώρες που ανακοίνωσαν ότι αναγνώρισαν το κράτος της Παλαιστίνης, και καλώ όλες τις άλλες χώρες που δεν το έχουν κάνει ακόμα, να προχωρήσουν στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης το συντομότερο δυνατό», είπε.

18:07 | 23.09.2025
Ο Τραμπ μίλησε κοντά στη μία ώρα

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο αμερικανός πρόεδρος αγνοεί τους κανόνες. Έτσι και σητν ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπως φάνηκε, «έγραψε» τους κανόνες και πήρε όσο χρόνο χρειάστηκε με την ανοχή του προεδρίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος, ξεπέρασε κατά πολύ τον διαθέσιμο χρόνο ομιλίας αφού βρέθηκε στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για περίπου 50 λέπτα, με τον προβλεπόμενο χρόνο να είναι τα 15 λεπτά για κάθε ομιλητή.

Κλείνοντας, ο Τραμπ κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να προστατεύσουν την ελευθερία του λόγου και τη θρησκευτική ελευθερία, συμπεριλαμβανομένης και της χριστιανικής πίστης, την οποία, όπως ισχυρίστηκε, είναι η «πιο διωκόμενη θρησκεία». Ακόμη, αναφέρθηκε σε προηγούμενα θέματα σχετικά με τη μετανάστευση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τις οποίες είπε ότι «καταστρέφουν ένα μεγάλο μέρος του ελεύθερου κόσμου».

18:07 | 23.09.2025
Η συνάντηση του Τραμπ με τον Λούλα

Ο Τραμπ είπε ότι αυτός και ο Λούλα «αγκαλιάστηκαν» όταν συναντήθηκαν κατά την είσοδό τους στο κτίριο του ΟΗΕ και συμφώνησαν να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Είπε ότι του φάνηκε «συμπαθητικός» άνθρωπος.

Ο Τραμπ έχει επιβάλει βαρούς δασμούς στη Βραζιλία, καθώς και κυρώσεις σε αρκετούς δικαστικούς αξιωματούχους, μετά την καταδίκη του πρώην προέδρου (και συμμάχου του Τραμπ) Ζαΐρ Μπολσονάρο σε ποινή άνω των 27 ετών για απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη δίωξη του Μπολσονάρο «κυνήγι μαγισσών» και υποσχέθηκε αντίποινα.

«Δεν κάνω μπίζνες με ανθρώπους που δεν συμπαθώ. Είχαμε 39 δευτερόλεπτα πολύ καλής επικοινωνίας όμως στη συνάντησή μας εδώ», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, αστειευόμενος για τον πρόεδρο Λούλα.

«Η Βραζιλία όπως είναι δεν τα πάει καλά και χωρίς τις ΗΠΑ θα καταρρεύσει όπως έκαναν πολλές άλλες χώρες. Μπορούν να τα πάνε καλά μόνο με εμάς στο πλευρό τους», είπε για τη Βραζιλία.

17:49 | 23.09.2025
Τραμπ: Η κλιματική αλλαγή είναι προϊόν του ΟΗΕ

 «Η κλιματική αλλαγή και όλα αυτά είναι προϊόντα των Ηνωμένων Εθνών. Προϊόντα χωρών καταναλώθηκαν για αυτή τη δήθεν κλιματική αλλαγή. Αυτό το ψέμα με την πράσινη ενέργεια πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να σταματήσει η αποτυχία των κρατών με δήθεν πράσινες πολιτικές. Θα πρέπει να σταματήσουν την ψευδοκλιματική αλλαγή».

17:46 | 23.09.2025
Στο στόχαστρο και οι ανεμογεννήτριες από τον Τραμπ: «Καταστρέφουν το περιβάλλον»

«Υπάρχει το εξής ανέκδοτο για την παραγωγή από τον άνεμο, οι ανεμογεννήτριες είναι μία τραγική ιστορία, δεν είναι εικόνα, δεν παράγουν ενέργεια, καταστρέφουν το περιβάλλον, ξέρετε δεν χρησιμοποιείται η ενέργεια αυτή πια, όμως η Ευρώπη έχει μπει σε έναν άλλο δρόμο. Η Γερμανία, ακολουθεί έναν δύσκολο και κακό δρόμο πάνω σε αυτό το θέμα της ενέργειας. Ευτυχώς που έχουν αλλάξει οι ηγεσίες σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έτσι ώστε να αναστρέψουν αυτή την διεστραμμένη πορεία στην πράσινη ενέργεια», ανέφερε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το περιβάλλον ο Ντόναλντ Τραμπ.

17:39 | 23.09.2025
Ο Τραμπ αναφέρθηκε στην Ελλάδα

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, όσο μιλούσε για την παράνομη μετανάστευση, χρησιμοποιώντας ένα στατιστικό στοιχείο που επικαλέστηκε ότι δηλαδή στις φυλακές της χώρας μας το 54% των κρατουμένων είναι ξένοι, τονίζοντας οτι πρόκειται για στατιστικό του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τραμπ είπε χαρακτηριστικά στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ότι ήρθε η ώρα να τελειώσει το «αποτυχημένο πείραμα των ανοιχτών συνόρων» και πρόσθεσε: «Οι χώρες σας πάνε κατά διαόλου».

Νωρίτερα ανέφερε ότι σχεδόν το 50% των κρατουμένων στις φυλακές της Γερμανίας είναι αλλοδαποί, το 53% στην Αυστρία, το 54% στην Ελλάδα και το 72% στην «όμορφη Ελβετία».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Η αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ στην Ελλάδα στην ομιλία του στον ΟΗΕ: «Το 54% των κρατουμένων είναι μετανάστες»
Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε αναφορά στην Ελλάδα
17:36 | 23.09.2025
Ο Τραμπ κατά Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι ο πιο σοβαρός κίνδυνος για τον πλανήτη σήμερα είναι τα πιο καταστροφικά όπλα που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα.

Όπω είπε το Ιράν, που χαρακτήρισε ως τον κορυφαίο «χορηγό της τρομοκρατίας» στον κόσμο, δεν μπορεί να επιτραπεί να αποκτήσει το πιο επικίνδυνο όπλο, αναφερόμενος στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οι πρέσβεις του Ιράν εμφανίστηκαν να ακούν τα σχόλια του Τραμπ μέσα στη Γενική Συνέλευση, δείχνοντας στη συνέχεια αντιδράσεις στις δηλώσεις του.

Ο Τραμπ στη συνέχεια τόνισε ότι έδωσε εντολή να βομβαρδιστεί το κύριο πυρηνικό εργοστάσιο του Ιράν νωρίτερα φέτος. «Κάναμε κάτι που για 22 χρόνια πολλοί ήθελαν να γίνει», είπε.

17:31 | 23.09.2025
Τραμπ: Είναι ντροπή να μην μπορούμε να σταματήσουμε τη Ρωσία

«Πίστευα ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα ήθελε να τερματίσει τον πόλεμο. Όλοι πίστευαν ότι ο πόλεμος της Ρωσίας θα διαρκούσε τρεις ημέρες. Τόσα χρόνια μετά η Ρωσία βγαίνει χαμένη. Τριάμισι χρόνια μετά δολοφονούνται πολλοί και από τις δύο πλευρές. Αυτός ο πόλεμος δεν έπρεπε καν να ξεκινήσει. Βλέπετε τι γίνεται με κακές ηγεσίες. Με τα Ηνωμένα Έθνη αυτοί οι θάνατοι ήταν άδικοι, δεν θα έπρεπε να γίνουν. Είδατε τι πήγατε να γίνει μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας.»

Επανέλαβε το αίτημά του προς τις χώρες του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν δασμούς που θα βοηθήσουν να σταματήσουν οι πόλεμοι. Η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να υψώσει ανάστημα. Είναι πραγματικά ντροπή να βλέπω ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη Ρωσία να κάνει αυτά που κάνει.»

17:31 | 23.09.2025
Ο Τραμπ για τη Γάζα

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε και για την κατάσταση στη Γάζα, και τόνισε ότι «κάποιοι» βιάστηκαν να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος. Όσον αφορά τους ομήρους κάλεσε τη Χαμάς να επιστρέψει όλους τους ομήρους στο Ισραήλ. 

17:17 | 23.09.2025
Ο Τραμπ, τα «έχωσε» και στον ΟΗΕ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, διερωτήθηκε όταν περιέγραφε τους πολέμους στους οποίους βοήθησε όπως είπε να δοθεί ένα τέλος «Πού ήταν τα Ηνωμένα Έθνη;» και στη συνέχεια ανέφερε ότι επιθυμεί έναν κόσμο που ευημερεί, ενώ τόνισε ότι ο ΟΗΕ, έχει ξοδέψει πολλά χρήματα χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Τραμπ επέκρινε τα Ηνωμένα Έθνη, λέγοντας ότι πήρε από αυτά μόνο δύο πράγματα – μια χαλασμένη κυλιόμενη σκάλα και έναν χαλασμένο αυτόματο προτζέκτορα (teleprompter).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο ΟΗΕ «δεν ήταν εκεί για εμάς» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό των πολέμων που, όπως είπε, εκείνος έχει «λύσει».

Ρώτησε τη Γενική Συνέλευση: «Ποιος είναι ο σκοπός των Ηνωμένων Εθνών;»

«Δεν πλησιάζει καν το να ανταποκριθεί στις δυνατότητές του… είναι κενά λόγια, και τα κενά λόγια δεν λύνουν πολέμους», είπε ο Τραμπ.

17:15 | 23.09.2025
Τραμπ: Είχαμε γελοιοποιηθεί

«Είχαμε γελοιοποιηθεί. Εμείς αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε τα καλύτερα μέσα για να ενισχύουμε τα σύνορά μας, υπογράφουμε συμφωνίες, έτσι ώστε υπό την προεδρία μου να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχω καταφέρει να επιλύσω διαφορές οι οποίες είχαν οδηγήσει σε πόλεμο. 7 πόλεμοι έχουν τερματιστεί υπό τη δική μου διοίκηση», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

17:11 | 23.09.2025
Πυρά στον Μπάιντεν από τον Ντόναλντ Τραμπ

«Ο κόσμος προχωράει μπροστά», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ επεφημόντας την οικονομία των ΗΠΑ. «17 τρισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν σε κακές πολιτικές» είπε και αναφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Στη συνέχεια, μίλησε για το μεταναστευτικό. Όπως είπε, επί θητείας του η παράνομη μετανάστευση είναι μηδενική σε αντίθεση με την διοίκηση Μπάιντεν που είχε την θεωρία των ανοιχτών συνόρων.

17:10 | 23.09.2025
Στο βήμα ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανέβηκε στο βήμα και κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ, είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο.

17:06 | 23.09.2025
Ο φωτογραφικός φακός έπιασε τον Ζελένσκι να κοιτάζει το κινητό του

Καθώς όλο και περισσότεροι ηγέτες ετοιμάζονται για την ομιλία τους στη Γενική Συνέλευση, ο φωτογραφικός φακός, έπιασε στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διαβάζει κάτι στο κινητό του δημιουργώντας το ερώτημα, εάν διαβάζει την ομιλία του που είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Τετάρτης, 24.09.2025

17:00 | 23.09.2025
Ο Λούλα στην Γενική Συνέλευση

Ο Λούλα ντα Σίλβα, μίλησε στη Γενική Συζήτηση και εκείνος για την έκρυθμη κατάσταση στον κόσμο και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρόσφατη καταδίκη του ακροδεξιού ηγέτη Ζαΐρ Μπολσονάρο για τις προσπάθειές του να παραμείνει στην εξουσία μετά την εκλογική του ήττα το 2022.

«Πριν από λίγες ημέρες… ένας πρώην αρχηγός κράτους καταδικάστηκε επειδή επιτέθηκε στο δημοκρατικό κράτος δικαίου. Ερευνήθηκε, κατηγορήθηκε, δικάστηκε και λογοδότησε για τις πράξεις του μέσα από μια σχολαστική διαδικασία», είπε.

«Η Βραζιλία έστειλε ένα μήνυμα σε όλους τους επίδοξους αυτόκλητους ηγέτες και στους υποστηρικτές τους: η δημοκρατία μας, η κυριαρχία μας δεν είναι διαπραγματεύσιμες», τόνισε.

Στη συνέχεια μίλησε και για το δάσος του Αμαζονίου, ζήτημα που πρέπει να απασχολεί το διεθνές σκηνικό.

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο στο σπίτι του
Ο Μπολσονάρο διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος στις εξετάσεις που έκανε μετά την ξαφνική εισαγωγή σε κλινική της Βραζιλίας
Η βιοψία στο δέρμα του πρώην Προέδρου της Βραζιλίας έδειξε την παρουσία ακανθοκυτταρικού καρκινώματος
17:00 | 23.09.2025
Photo / Reuters
16:53 | 23.09.2025
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην 80η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Photo / Reuters
16:43 | 23.09.2025
Δραματικοί τόνοι από τον Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε στην ομιλία του μεταξύ άλλων, που συγκλόνισε, ότι οι αρχές του παγκόσμιου οργανισμού είναι «υπό πολιορκία».
«Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή απερίσκεπτης αναστάτωσης και αδυσώπητου ανθρώπινου πόνου», είπε ο Γκουτέρες σε διπλωμάτες από την εξέδρα στη Νέα Υόρκη. «Κοίτα γύρω σου. Οι αρχές των Ηνωμένων Εθνών που έχετε θεσπίσει βρίσκονται υπό πολιορκία».
«Ας είμαστε ξεκάθαροι: η διεθνής συνεργασία δεν είναι αφέλεια», συνέχισε ο Γκουτέρες. Είναι σκληροτράχηλος πραγματισμός... καμία χώρα δεν μπορεί να σταματήσει μια πανδημία μόνη της, κανένας στρατός δεν μπορεί να σταματήσει την άνοδο της θερμοκρασίας, κανένας αλγόριθμος δεν μπορεί να αποκαλύψει την εμπιστοσύνη μόλις σπάσει».
Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε επίσης στα τρέχοντα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι η «κλίμακα θανάτου και καταστροφής» στη Λωρίδα της Γάζας έχει ξεπεράσει κάθε άλλη σύγκρουση στη θητεία του ως ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Ο Γκουτέρες κατέληξε ζητώντας περαιτέρω χρηματοδότηση για το ανθρωπιστικό έργο του ΟΗΕ, λέγοντας ότι «όσοι εξαρτώνται από τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρέπει να αναγκαστούν να επωμιστούν το κόστος».

16:38 | 23.09.2025
Στο βήμα ο Γκουτέρες

Στο βήμα ανέβηκε πρώτος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος μίλησε για τις γεωπολιτικές κρίσεις παγκοσμίως και στάθηκε στην Γάζα, τονίζοντας ότι πρόκειται για γενοκτονία και καλεί όλες τις χώρες να επιλέξουν την ειρήνη και το Διεθνές Δίκαιο.

16:29 | 23.09.2025
Το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ και η ρωσική προκλητικότητα

Και ο πόλεμος της Ουκρανίας θα απασχολήσει τους ηγέτες με πιο προσφατη εξέλιξη την προειδοποίηση του ΝΑΤΟ στη Ρωσία ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 5 σε περίπτωση που συνεχίσει τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο πολλών χωρών - μελών της συμμαχίας. 

Τεθωρακισμένες δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε άσκηση
ΝΑΤΟ για παραβιάσεις σε Εσθονία και Πολωνία: Ανεύθυνη η ρωσική συμπεριφορά – Προειδοποιεί με χρήση του άρθρου 5
«Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτές τις ενέργειες, που θέτουν σε κίνδυνο ζωές και γι' αυτό πρέπει να σταματήσουν» τονίζει η Βορειοατλαντική Συμμαχία
16:28 | 23.09.2025
Ποιοι θα αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη

Χθες, δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στον ΟΗΕ για να στηρίξουν ένα παλαιστινιακό κράτος, μια διπλωματική στροφή- ορόσημο σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, παρά την έντονη αντίθεση του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης στη διάρκεια συνόδου που συνδιοργάνωσε το Παρίσι με τη Σαουδική Αραβία, ένα ορόσημο που θα μπορούσε να ενισχύσει το ηθικό των Παλαιστινίων, αλλά δεν μοιάζει ικανό να αλλάξει σημαντικά την κατάσταση επί του πεδίου.

Εμανουέλ Μακρόν
Διχασμένη η Ευρώπη για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους: Αντιστέκονται Ιταλία και Γερμανία, ένθερμος υποστηρικτής ο Μακρόν
Το Ισραήλ εξετάζει την προσάρτηση περιοχών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης αλλά και τη λήψη μέτρων σε βάρος του Παρισιού που αναγνώρισε το παλαιστινιακό κράτος και επιμένει σε συμφωνία ειρήνης
16:27 | 23.09.2025
Οι βασικοί ομιλητές

Η προσοχή θα εστιαστεί στις ομιλίες που θα εκφωνήσουν σήμερα (23/09/25) ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες που βρίσκεται ήδη στο βήμα και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. 

16:11 | 23.09.2025
Καλησπέρα από το newsit.gr

Στο Live Blog θα παρακολουθήσουμε λεπτό προς λεπτό τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τις κύριες ομιλίες, για τα θέματα που απασχολούν την διεθνή πολιτική σκηνή, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν: Καμία συμφωνία με την Ευρώπη – Ορατός ο κίνδυνος νέων κυρώσεων
Στον ΟΗΕ, το Ιράν και οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για το πυρηνικό ζήτημα, χωρίς όμως να υπάρξει συμβιβασμός – Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
Συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στη Νέα Υόρκη
Η Nasa σχεδιάζει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη έπειτα από 50 χρόνια
Οι αστροναύτες Ριντ Γουάισμαν, Βίκτορ Γκλόβερ, Κριστίνα Κοχ και Τζέρεμι Χάνσεν, δεν θα προσεδαφιστούν στη Σελήνη, αλλά θα είναι οι πρώτοι που θα ταξιδέψουν πέρα από χαμηλή γήινη τροχιά από την εποχή του Apollo 17 το 1972
Το Artemis II 1
Παλαιστινιακό κράτος: Συγκεντρώσεις στη Δυτική Όχθη για τις διεθνείς αναγνωρίσεις
Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε πολλές πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης για να γιορτάσουν το κύμα αναγνωρίσεων του παλαιστινιακού κράτους, σε ένα κλίμα ανάμικτης χαράς και πικρίας
Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των δυτικών χωρών που αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος
Το βίντεο – «αφιέρωμα» των ΗΠΑ για τους βομβαρδισμούς στις πυρηνικές του Ιράν: Πως η βόμβα MOP «τρυπάει» το έδαφος
Η αμερικανική βόμβα MOP ήταν το κύριο όπλο στην επιχείρηση, καθώς είναι η μόνη βόμβα που θα ήταν ικανή να καταστρέψει την βαθιά οχυρωμένη πυρηνική εγκατάσταση του Φορντό
iran
7