Ο πόλεμος που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς σημειώθηκαν επιθέσεις με drones και ρουκέτες στο Ιράκ, με εκρήξεις κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και πλήγματα στην περιοχή με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να σκοτωθούν. Βομβαρδισμοί καταγράφηκαν και σε τρεις συνοικίες της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό πως περίπου 200 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο εναντίον του Ιράν. Στην Ευρώπη, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν ότι η αποστολή «ASPIDES» δεν θα μετακινηθεί προς το παρόν στα Στενά του Ορμούζ και ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει τις απειλές.
Το Ιράν απειλεί τον Τραμπ με νέο Βιετνάμ – Νέα επίθεση στην πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Φουτζάιρα
Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν ανακοίνωσαν σήμερα τη σύλληψη δέκα «ξένων κατασκόπων», κατά την 18η ημέρα του πολέμου μεταξύ Ιράν, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι Φρουροί δήλωσαν ότι τέσσερις από αυτούς συνέλεγαν πληροφορίες «για ευαίσθητες τοποθεσίες και οικονομικές υποδομές», ενώ οι άλλοι συνδέονται με μια «φιλοβασιλική τρομοκρατική ομάδα».
«Δέκα μισθοφόροι, προδότες, έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί», ανέφερε η Υπηρεσία Πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης στην επαρχία Χορασάν Ραζάβι (βορειοδυτικά), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA, το οποίο δεν διευκρίνισε τις εθνικότητές τους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιράν τουλάχιστον 56 μνημεία και πολιτιστικοί χώροι υπέστησαν ζημιές λόγω των επιθέσεων ΗΠΑ και Ισραήλ.
Το πρακτορείο Islamic Republic News Agency (IRNA) επικαλείται το υπουργείο, αναφέροντας ότι μόνο στην Τεχεράνη τουλάχιστον 19 μνημεία μεταξύ αυτών το Παλάτι Γκολεστάν, η Αγορά της Τεχεράνης καθώς και το πρώην κτήριο της Γερουσίας έχουν υποστεί ζημιές.
Ζημιές υπέστησαν και μνημεία στην κεντρική πόλη Ισφαχάν, συμπεριλαμβανομένου μέρους του Τζαμιού Ιμάμ Σαχ, που βρίσκεται στην ιστορική τοποθεσία της UNESCO, Πλατεία Ναγκσέ-ε-Τζαχάν.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν απείλησε με νέο Βιετνάμ τον Ντόναλντ Τραμπ. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Sky News, ο αναπληρωτής υπουργός είχε ένα σαφές μήνυμα για τον Ντόναλντ Τραμπ όταν τον ρώτησαν για την πιθανότητα να αναπτυχθούν Αμερικανοί στρατιώτες στο έδαφος: «Απλώς διαβάστε τι συνέβη στο Βιετνάμ».
Η βιομηχανική ζώνη πετρελαίου της Φουτζάιρα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έγινε και πάλι σήμερα στόχος drones, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά, αν και δεν έχουν αναφερθεί θύματα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές κατά τη 18η ημέρα του πολέμου στο Ιράν, με την Τεχεράνη να συνεχίζει να πλήττει στόχους σε χώρες του Κόλπου σε αντίποινα για τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις εναντίον του ιρανικού εδάφους.
Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του εξαιτίας της πτώσης συντριμμιών πυραύλου ο οποίος αναχαιτίστηκε και καταρρίφθηκε στην περιοχή Μπάνι Γιας, στο Αμπού Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Το NBC αναφέρει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικοινωνία με έναν πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος του είπε ότι «εύχεται να είχε βομβαρδίσει το Ιράν».
Από την άλλη οι βοηθοί και των τεσσάρων εν ζωή πρώην προέδρων - Τζορτζ Μπους, Μπιλ Κλίντον, Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν – έσπευσαν να διαψεύσουν τον Ντόλαντ Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κατονόμασε ποιον εννοούσε, και ο Λευκός Οίκος δεν έχει εξηγήσει τους ισχυρισμούς.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε «εκτεταμένα» πλήγματα εναντίον στόχων τόσο στην Τεχεράνη όσο και στη Βηρυτό.
Στην ιρανική πρωτεύουσα, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι πλήττουν «υποδομές του τρομοκρατικού καθεστώτος», ενώ στη Βηρυτό πραγματοποιούν επιθέσεις σε στόχους της Χεζμπολάχ.
Σύμφωνα με τις IDF, οι ταυτόχρονες επιθέσεις σημειώνονται μετά από σειρά συντονισμένων επιθέσεων που εξαπέλυσαν το Ιράν και η Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ, τις οποίες, όπως υποστηρίζουν, είχαν οργανώσει από κοινού.
Εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς το πρωί στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, τη 18η ημέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΑΕ ανέφερε ότι αναχαιτίστηκε πύραυλος.
Στο Ντουμπάι η έκρηξη ακολούθησε ειδοποίηση που εστάλη σε κινητά κατοίκων να αναζητήσουν καταφύγιο «αμέσως», λόγω «απειλής» πληγμάτων με «πυραύλους».
Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανέφερε πως ξέσπασε πυρκαγιά σε βιομηχανική ζώνη εξαιτίας της πτώσης θραυσμάτων μετά την αναχαίτιση πυραύλου, προσθέτοντας πως δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, σύμφωνα με το Ρόιτερς.
Οι τιμές του πετρελαίου ξαναπήραν την ανηφόρα στις ασιατικές αγορές νωρίς το πρωί, με την πορεία τους εμφανώς επηρασμένη από τις εξελίξεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή και τη διατάραξη της προσφοράς, παρά την αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων από χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).
Περί τις 04:30 (ώρα Ελλάδας), η τιμή του βαρελιού της αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς West Texas Intermediate (WTI) σημείωνε άνοδο 2,71% στα 96,03 δολάρια, ενώ είχε κλείσει με πτώση 5,28% την προηγουμένη. Αυτή του Brent Βόρειας Θάλασσας κατέγραφε άνοδο 2,78% στα 103 δολάρια, ενώ είχε κλείσει με πτώση 2,84% χθες.
Βλήμα άγνωστου τύπου έπληξε δεξαμενόπλοιο αγκυροβολημένο κάπου 23 ναυτικά μίλια (42 χιλιόμετρα και πλέον) από τη Φουτζάιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προκαλώντας «περιορισμένες» ζημιές και χωρίς να τραυματιστεί κανένα από τα μέλη του πληρώματος, ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες η υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO, η οποία υπάγεται στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις.
Κατά την ίδια πηγή, δεν υπήρξε περιβαλλοντική επίπτωση.
Τρεις συνοικίες της Βηρυτού βομβαρδίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, μετέδωσε το λιβανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI, λίγη ώρα αφού ο στρατός του Ισραήλ έκανε γνωστό πως άρχιζε να διεξάγει πλήγματα εναντίον «υποδομών» της Χεζμπολά στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.
Σύμφωνα με το ANI, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τις συνοικίες Κααφάτ και Χαρέτ Χρέικ, στο νότιο τμήμα της πόλης, ενώ στοχοποιήθηκε επίσης διαμέρισμα σε ψηλό όροφο πολυκατοικίας στη Ντόχα Αραμούν, στον ίδιο τομέα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ