Μαίνεται ο πόλεμος για έκτη ημέρα (06.03.2026) στην Μέση Ανατολή, με την κατάσταση στην περιοχή να κλιμακώνεται με επιθέσεις εκατέρωθεν. Το Ισραήλ συνέχισε να χτυπά την Τεχεράνη στοχεύοντας σε «υποδομές του καθεστώτος» στην ιρανική πρωτεύουσα αλλά και στη Βηρυτό με τις δυνάμεις του να προελαύνουν στον Λίβανο. Από την άλλη, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν πυραύλους κι εξαπέλυσαν επιθέσεις με drones προς την κατεύθυνση του Τελ Αβίβ και της Χάιφα. Αεροπορική επιδρομή του Ιράν έπληξε ξενοδοχείο και δυο πολυκατοικίες στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, χωρίς να υπάρχουν θύματα. Επίθεση έγινε και στο Κουβέιτ, στο Ντουμπάι, Αμπού Ντάμπι και την Σαουδική Αραβία. Ο Τραμπ μίλησε για την επόμενη μέρα στο Ιράν λέγοντας ότι θέλει να καθαρίσει τα πάντα στη χώρα. Οι ΗΠΑ βύθισαν ιρανικό αεροπλανοφόρο που μετέφερε drones. Δείτε όλα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες στη Μέση Ανατολή.
Θέσεις των Κούρδων στο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν τη νύχτα οι Φρουροί της Επανάστασης, ενώ την ώρα που ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μαίνεται.
Εκτός από τις επιθέσεις του στα νότια προάστια της Βηρυτού, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζαν να χτυπά και τον νότιο Λίβανο.
Μία από τις τελευταίες επιδρομές έγινε στη Σιδώνα ενώ ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τις νότιες πόλεις Τύρος και Μπιντ Τζμπάιλ.
Μια πτήση επαναπατρισμού της El Al που έφτανε από το Λος Άντζελες και ετοιμαζόταν για προσγείωση στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ καθυστέρησε λόγω της τελευταίας προειδοποίησης για επίθεση με ρουκέτες και πυραύλους από το Ιράν.
Μετά την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν στο κεντρικό Ισραήλ, φέρεται να έπεσαν θραύσματα σε ορισμένες περιοχές.
Η πτήση της El Al έκανε κύκλους στον αέρα για περίπου μισή ώρα, καθώς ο διάδρομος προσγείωσης ελέγχθηκε για θραύσματα. Αφού καθαρίστηκε ο διάδρομος, το αεροσκάφος που μετέφερε τους Ισραηλινούς πίσω από το Λος Άντζελες προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Μπεν Γκουριόν γύρω στις 11:00 π.μ.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ.
Δεν έχει υπάρξει ακόμη κανένα σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.
Προβλήματα αντιμετώπισε μια πτήση επαναπατρισμού της Air France που αναχώρησε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το βράδυ της Πέμπτης, καθώς αναγκάστηκε να επιστρέψει λόγω «πυραυλικών πυρών στην περιοχή», επιβεβαίωσε ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας με ανάρτησή του στο X.
Σύμφωνα με όσα ανεφερε ο Φιλίπ Ταμπαρό η κατάσταση «αναδεικνύει την αστάθεια στην περιοχή και την πολυπλοκότητα των επιχειρήσεων επαναπατρισμού». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την αδημονία των Γάλλων πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή να απομακρυνθούν.
Μιλώντας στο CNEWS την Παρασκευή, ο Ταμπαρό είπε ότι οι πτήσεις επαναπατρισμού θα συνεχιστούν, αλλά η κατάσταση «μεταβάλλεται συνεχώς».
«Με μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών εξασφαλίστηκε αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας Emirates, με σκοπό την πραγματοποίηση ειδικής πτήσης από το Ντουμπάι στην Αθήνα αύριο, Σάββατο 7 Μαρτίου.
Παρακαλούνται όσοι Έλληνες πολίτες βρίσκονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εξακολουθούν να επιθυμούν να επαναπατριστούν, όπως αποστείλουν τα στοιχεία τους (όνομα, επίθετο, πατρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, αριθμό διαβατηρίου, τηλέφωνο επικοινωνίας και e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση sec.gen@mfa.gr. (Παρακαλείστε στο θέμα να περιέχεται η φράση ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ EMIRATES).
Διευκρινίζεται ότι η ανάγκη αποστολής των στοιχείων στο ανωτέρω e-mail αφορά και όσους έχουν ήδη εγγραφεί στην πλατφόρμα επαναπατρισμού της Πρεσβείας Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Με την κατάρτιση του καταλόγου επιβατών, οι πολίτες θα ενημερωθούν ατομικά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου.
Οι πολίτες στο Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι έχουν ενημερωθεί να αναζητήσουν καταφύγιο μετά από αναφορές για απειλές με πυραύλους.
«Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τους Αμερικανούς ομολόγους μου. Πολεμάμε με βάση τα κοινά συμφέροντα και τις κοινές αξίες μας. Πολεμάμε ώμο με ώμο. Είναι αληθινοί φίλοι. Μέσω συγχρονισμένης δράσης, απογυμνώνουμε το καθεστώς από τις στρατιωτικές του δυνατότητες, το απομονώνουμε στρατηγικά για να το φέρουμε σε ένα σημείο αδυναμίας που δεν έχει γνωρίσει ποτέ. Αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική συνεργασία», είπε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Αντιστράτηγου Εγιάλ Ζαμίρ.
Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον υποδομών της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, ανακοινώνει ο IDF.
Αναφέρει ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν αργότερα.
Τα πλήγματα έρχονται μετά την χθεσινή ανακοίνωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων για εκκένωση τεσσάρων μεγάλων συνοικιών στα νότια προάστια, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ γνωστό ως Νταχίγιε.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι έπληξαν 10 κτίρια στη συνοικία Νταχίγιε που χρησιμοποιούνταν από τη Χεζμπολάχ.



«Η πρόβλεψη δεν είναι ευχάριστη, δεν νομίζω ότι μπορούμε να δούμε το τέλος της σύγκρουσης στο πολύ εγγύς μέλλον», δήλωσε στο βρετανικό κανάλι «Sky News» ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.
Πρόσθεσε ότι, αντιθέτως, η σύγκρουση εντείνεται και ως εκ τούτου δεν παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης της κατάστασης.
Το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει σταδιακά τις διοικητικές δραστηριότητες, με όλα τα υπουργεία, τους οργανισμούς και τα εκτελεστικά όργανα που εδρεύουν στην επαρχία της Τεχεράνης να λειτουργούν με το 20% των υπαλλήλων τους παρόντες επί τόπου από την Κυριακή 8 Μαρτίου. Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης:
Όλες οι γυναίκες εργαζόμενες στην επαρχία θα εργάζονται εξ αποστάσεως.
Ορισμένες τράπεζες θα παραμείνουν ανοιχτές.
Οι επιχειρησιακές μονάδες των φορέων παροχής υπηρεσιών, οι δήμοι, τα ιατρικά κέντρα και οι στρατιωτικοί φορείς, οι φορείς επιβολής του νόμου και οι φορείς ασφαλείας εξαιρούνται από την παρούσα οδηγία.
Όλα τα διευθυντικά στελέχη στην επαρχία Τεχεράνης εξαιρούνται επίσης από την εξ αποστάσεως εργασία και υποχρεούνται να είναι παρόντα στον χώρο εργασίας τους.
Η οδηγία έρχεται παρά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ στη χώρα.
Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς μετά την τελευταία ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο κεντρικό Ισραήλ, σύμφωνα με γιατρούς.
Σύμφωνα με στρατιωτικές εκτιμήσεις, ένας μικρός αριθμός πυραύλων εκτοξεύτηκε κατά την ομοβροντία. Δεν υπάρχουν αναφορές για άμεσες επιπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές. Θραύσματα φέρονται να έπεσαν σε ορισμένες περιοχές.
Σειρήνες είχαν ηχήσει στο Τελ Αβίβ και την γύρω περιοχή στο κεντρικό Ισραήλ εν μέσω της επίθεσης, της πρώτης εδώ και περίπου 11 ώρες. Ακούστηκαν επίσης εκρήξεις, προφανώς ως αποτέλεσμα αναχαιτίσεων ή συγκρούσεων σε ανοιχτές περιοχές.
Η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων αναφέρει ότι οι πολίτες σε περιοχές όπου ήχησαν σειρήνες μπορούν πλέον να εγκαταλείψουν τα καταφύγια, αλλά θα πρέπει να παραμείνουν κοντά σε αυτά.
Νύχτα κόλασης πέρασαν οι κάτοικοι της Τεχεράνης από τις Ισραηλινές επιθέσεις.
«Το σπίτι έτρεμε για πέντε συνεχόμενα λεπτά. Η χθεσινή νύχτα ήταν η χειρότερη», περιέγραψε κάτοικος της Τεχεράνης.
«Ξύπνησα από τον ήχο εκρήξεων στις 5 το πρωί και από τότε δεν μπορώ να κοιμηθώ», λέει μια γυναίκα.
«Ήταν τρομερό. Χτυπούσαν τόσο δυνατά που όλα τα παράθυρα έτρεμαν», ανέφερε μια άλλη γυναίκα.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αναφέρουν ότι εργάζονται για να αναχαιτίσουν νέους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν.
«Πριν από λίγο, οι IDF εντόπισαν πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν προς το έδαφος του Ισραήλ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο Telegram.
«Τα αμυντικά συστήματα λειτουργούν για να αναχαιτίσουν την απειλή.»
Προσθέτει ότι η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου έχει στείλει «προληπτική οδηγία» στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών στις «σχετικές περιοχές».
Παροτρύνει όσους λάβουν το μήνυμα να «μπουν σε προστατευμένο χώρο και να παραμείνουν εκεί μέχρι νεότερης ενημέρωσης».
Ο Τζαλίλ Χασάνι, αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Φαρς του Ιράν, δήλωσε ότι πρόσφατες επιδρομές ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν σκοτώσει 20 άτομα και τραυματίσει 30 στην πόλη Σιράζ.
Η Μητροπολιτική Αστυνομία συνέλαβε τέσσερις άνδρες με διασυνδέσεις με το Ιράν, έπειτα από έρευνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία αφορά ύποπτες δραστηριότητες κατασκοπείας.
Οι άνδρες συνελήφθησαν ως ύποπτοι για παροχή βοήθειας σε ξένη υπηρεσία πληροφοριών, κάτι που η αστυνομία λέει ότι σχετίζεται με το Ιράν, λίγο μετά τη 1 π.μ. σήμερα το πρωί σε διευθύνσεις στο Μπάρνετ, στο βόρειο Λονδίνο και στο Γουότφορντ.
Η αστυνομία αναφέρει επίσης ότι η έρευνα αφορά ύποπτη παρακολούθηση τοποθεσιών και ατόμων που συνδέονται με την εβραϊκή κοινότητα στην περιοχή του Λονδίνου.
Οι κάτοικοι του Ντουμπάι έλαβαν μια ειδοποίηση από το υπουργείο Εσωτερικών των Εμιράτων στα τηλέφωνά τους, η οποία τους προτρέπει να προστατευθούν από πιθανές πυραυλικές απειλές.
«Λόγω της τρέχουσας κατάστασης, πιθανών πυραυλικών απειλών, αναζητήστε αμέσως καταφύγιο στο πλησιέστερο ασφαλές κτίριο και αποφύγετε τα παράθυρα, τις πόρτες και τους ανοιχτούς χώρους», αναφέρει η προειδοποίηση.
Συνολικά 52 γαλλικά πλοία παραμένουν εγκλωβισμένα στον Περσικό Κόλπο και άλλα οκτώ στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Μεταφορών της Γαλλίας, Φιλίπ Ταμπαρό, την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, το Παρίσι επιδιώκει τη στήριξη άλλων χωρών για τη συγκρότηση μιας συμμαχίας που θα διασφαλίζει την ασφαλή ναυσιπλοΐα στην περιοχή.
«Περίπου πενήντα πλοία – συγκεκριμένα 52 – βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο και άλλα οκτώ στην Ερυθρά Θάλασσα. Διατηρούμε επίσης συνεχή επικοινωνία με τα πληρώματα, καθώς σε αρκετά από τα πλοία υπηρετούν Γάλλοι ναυτικοί», δήλωσε ο Ταμπαρό στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο CNews/Europe 1.
Νέος συναγερμός στο Ακρωτήρι καθώς ηχούν και πάλι οι σειρήνες.
Το μήνυμα που έλαβαν οι κάτοικοι Ακρωτηρίου αναφέρει: Υπάρχει σε εξέλιξη απειλή ασφάλειας. Παρακαλείστε να παραμείνετε εντός των οικιών σας και να παραμείνετε στη θέση σας μέχρι νεότερης επίσημης ενημέρωσης. Απομακρυνθείτε από τα παράθυρα και καλυφθείτε πίσω ή κάτω από ανθεκτικά, συμπαγή έπιπλα. Αναμένετε περαιτέρω οδηγίες.
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν από ισραηλινή πυραυλική επίθεση σε κατοικημένες περιοχές στην πόλη Πολντοχτάρ του Ιράν, στην επαρχία Λορεστάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
«Προσπαθήσαμε πολύ σκληρά να κάνουμε προσπάθειες διαμεσολάβησης, όπως είπα και πριν, ειλικρινείς και έντιμες προσπάθειες, αλλά δεν μπορούν να επιτευχθούν όλα όσα ελπίζουμε» δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι.
Από την έναρξη της επιχείρησής του στον Λίβανο, ο Ισραηλινός Στρατός αναφέρει ότι έχει εξαπολύσει 26 κύματα επιθέσεων στην περιοχή Νταχίχ της Βηρυτού.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε κέντρα διοίκησης και πολυώροφα κτίρια της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα οποία χαρακτηρίζει «χώρους τρομοκρατίας».
Πρόσθεσε ότι η πολεμική αεροπορία της χώρας, καθοδηγούμενη από τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραηλινού στρατού, διεξήγαγε ένα ευρείας κλίμακας κύμα επιθέσεων στη Βηρυτό, όπου επλήγησαν επίσης ένα «κέντρο διοίκησης του εκτελεστικού συμβουλίου» και μια εγκατάσταση που αποθηκεύει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ισχυρίζονται ότι «ελήφθησαν μέτρα για τον μετριασμό του κινδύνου βλάβης των αμάχων» πριν από τις επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων «προκαταρκτικών προειδοποιήσεων» και χρήσης «πυρομαχικών ακριβείας».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Τοσιμίτσου Μοτέγκι, ανακοίνωσε ότι δύο Ιάπωνες υπήκοοι κρατούνται στο Ιράν και δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει τις διπλωματικές οδούς για να εξασφαλίσει την πρόωρη απελευθέρωσή τους.
Ο Μοτέγκι δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η κυβέρνηση μπόρεσε να επικοινωνήσει με τα δύο άτομα και επιβεβαίωσε ότι είναι επί του παρόντος ασφαλή.
Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ο ένας από τους δύο πιστεύεται ότι είναι ο επικεφαλής του γραφείου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης NHK στην Τεχεράνη.
Τα κτίρια θα χρησιμοποιούνταν από την Χεζμπολάχ για τρομοκρατικές επίθεσεις κατά του Ισραήλ.
Άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη το βράδυ σε πυραυλικά πλήγματα στην πόλη Σιράζ, στο νότιο Ιράν, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
«Το βράδυ της Πέμπτης, πάρκο στη συνοικία Ζιμπασάχρ στη Σιράζ έγινε στόχος επίθεσης με πυραύλους που διαπράχθηκε από το εγκληματικό αμερικανοσιωνιστικό καθεστώς», ανέφερε το IRNA μέσω Telegram.
«Σύμφωνα με τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, πολλοί πολίτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν», πρόσθεσε το πρακτορείο, σε μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που έχει γίνει λόγος για θύματα στην επαρχία, διευκρινίζοντας ότι «συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης και απομάκρυνσης (θυμάτων) από τα συντρίμμια».
Η Σαουδική Αραβία κατέστρεψε σήμερα τρία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ανατολικά της πρωτεύουσας Ριάντ, ανακοινώθηκε από το σαουδαραβικό υπουργείο Άμυνας, την ώρα που το Ιράν συνεχίζει για έβδομη διαδοχική ημέρα τις επιθέσεις του στον Κόλπο σε αντίποινα για την αμερικανοϊσραηλινή εκστρατεία εναντίον του.
«Τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίσθηκαν και καταστράφηκαν στο ανατολικό τμήμα της περιφέρειας του Ριάντ», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Νωρίτερα σήμερα οι σαουδαραβικές αρχές είχαν ανακοινώσει την αναχαίτιση τριών πυραύλων που κατευθύνονταν προς την αεροπορική βάση Πρίγκιπας Σουλτάν, κοντά στο Ριάντ, όπου είναι ανεπτγμένοι αμερικανοί στρατιωτικοί.

Η ιρακινή ένοπλη οργάνωση Saraya Awliya al-Dam ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με drones στην Ιορδανία.
Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram της ομάδας νωρίτερα σήμερα, η ομάδα δήλωσε ότι η επίθεση απάντηση στη δολοφονία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ προειδοποίησε ότι η αμερικανο-ισραηλινή εκστρατεία εναντίον του Ιράν περνάει στην «επόμενη φάση» με σκοπό την εξόντωση του καθεστώτος και των στρατιωτικών δυνάμεών του.
«Μας περιμένουν επιπλέον εκπλήξεις, τις οποίες δεν σκοπεύω να αποκαλύψω», δήλωσε ο αντιστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ σε τηλεοπτική δήλωση.
Ο Ζαμίρ εξέδωσε την ανακοίνωση καθώς αναφέρθηκε κύμα νέων επιθέσεων στην Τεχεράνη τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι το Ιράν «τα έχει χάσει όλα» και απέκλεισε την ανάγκη για χερσαία εισβολή αυτή τη στιγμή - χαρακτηρίζοντας μια τέτοια κίνηση «χάσιμο χρόνου».
Το Ιράν είναι πλήρως προετοιμασμένο για έναν «παρατεταμένο πόλεμο» και πρόκειται να εισαγάγει προηγμένα όπλα που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί στη σύγκρουση, δήλωσε εκπρόσωπος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).
Σε δήλωσή του, ο Ταξίαρχος Αλί Μοχάμεντ Ναεΐνι δήλωσε ότι οι εχθροί του Ιράν «θα πρέπει να περιμένουν οδυνηρά πλήγματα» στο επερχόμενο νέο κύμα επιθέσεων.
Κατοικημένες περιοχές στην Τεχεράνη ήταν μεταξύ των τοποθεσιών που επλήγησαν από τις τελευταίες αμερικανικές και ισραηλινές επιδρομές το πρωί της Παρασκευής.
Το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mamlekate ανέφερε επίσης ότι η περιοχή γύρω από το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, χτυπήθηκε επίσης το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε στο X.
Το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI έκανε λόγο τις πρώτες πρωινές ώρες για βομβαρδισμούς του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, χωρίς να αναφερθεί σε θύματα ως αυτό το στάδιο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τις κοινότητες Σρίφα, Αΐτα Αλσάαμπ, Τουλίν, Αλσαουάνα και Ματζντάλ Σελμ.
Βομβαρδίστηκε επίσης νωρίς σήμερα το χωριό Ντουρς, στην περιφέρεια της Μπααλμπέκ (ανατολικά), σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το οποίο πρόσκειται στο Ιράν, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι εξαπέλυσε πυρά πυροβολικού και ρουκέτες στοχοποιώντας θέσεις του στρατού του Ισραήλ κοντά στα σύνορα των δυο χωρών.
«Σε ανταπόδοση για την ισραηλινή εγκληματική επίθεση που έπληξε δεκάδες πόλεις και χωριά στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της νότιας συνοικίας της Βηρυτού, οι μαχητές της ισλαμικής αντίστασης εξαπέλυσαν επίθεση (...) με ομοβροντίες ρουκετών και πυρά πυροβολικού», ανέφερε η Χεζμπολά σε ανακοινωθέν της.
Την ώρα που εξαπολύθηκε η επίθεση, περί τις 02:10 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ήχησαν σειρήνες συναγερμού σε κοινότητες του βόρειου τμήματος του Ισραήλ που απειλούνταν. Οι ισραηλινές αρχές πάντως δεν έχουν κάνει λόγο ούτε για θύματα, ούτε για υλικές ζημιές ως αυτό το στάδιο.
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν σήμερα ότι εκτόξευσαν πυραύλους κι εξαπέλυσαν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα προς την κατεύθυνση του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ.
«Η επιχείρηση συμπεριλαμβάνει συνδυαστική επίθεση με πυραύλους και drones, καθώς και την εκτόξευση ομοβροντίας πυραύλων Χαϊμπάρ εναντίον στόχων στην καρδιά του Τελ Αβίβ», αναφέρει ανακοινωθέν των Φρουρών της Επανάστασης που μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Το υπουργείο Άμυνας του Κατάρ ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι αποκρούστηκε επιδρομή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων εναντίον της αεροπορικής βάσης Αλ Ουντέιντ στο έδαφος του εμιράτου --της μεγαλύτερης του είδους στη Μέση Ανατολή--, καθώς οι ιρανικές ενέργειες αντιποίνων συνεχίζονται.
Το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου προειδοποίησε τους κατοίκους πόλεων και κοινοτήτων του βόρειου Ισραήλ να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους ως και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τα σύνορα με μήνυμα στα εβραϊκά που δημοσιοποίησε μέσω Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες.
«Η επίθεση του στρατού σας εναντίον της εθνικής κυριαρχίας και των ειρηνικών πολιτών του Λιβάνου, η καταστροφή πολιτικών υποδομών και η εκστρατεία εξορισμού που διεξάγει δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση», διεμήνυσε το κίνημα, που πρόσκειται στο Ιράν.
Αεροπορική επιδρομή του Ιράν έπληξε ξενοδοχείο και δυο πολυκατοικίες στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το υπουργείο Εσωτερικών του βασιλείου.
«Η ιρανική επίθεση στοχοποίησε ξενοδοχείο και δυο πολυκατοικίες στην Μανάμα. Δεν υπήρξε απώλεια ζωής», ανέφερε η πηγή μέσω X, αυτή διορθώνοντας προηγούμενη ενημέρωση και διευκρινίζοντας ότι κατασβέστηκε πυρκαγιά στο ένα από τα ακίνητα.
Νωρίτερα, είχε αναφέρει ότι χτυπήθηκαν δυο ξενοδοχεία και πολυκατοικία στην πόλη με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές, πάντως όχι θύματα.
Λίγο νωρίτερα, οι αρχές του βασιλείου του Κόλπου είχαν ανακοινώσει την αναχαίτιση τριών πυραύλων που κατευθύνονταν σε αεροπορική βάση.
Χθες Πέμπτη οι αρχές της νησιωτικής χώρας είχαν αναφέρει ότι ιρανικό πλήγμα προκάλεσε πυρκαγιά στο μεγαλύτερο κρατικό διυλιστήριο πετρελαίου και κατόπιν ότι τέθηκε υπό έλεγχο.
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν βυθίσει «πάνω από τριάντα πλοία» του Ιράν αφότου οι ΗΠΑ και το Ισραήλ άρχισαν τον πόλεμο εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας το Σάββατο, δήλωσε χθες Πέμπτη ο ναύαρχος Μπραντ Κούπερ, επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου το οποίο είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν, λίγο πριν από τις 04:00 (ώρα Ελλάδας), ότι άρχισαν να διεξάγουν νέες αεροπορικές επιδρομές ευρείας κλίμακας, στοχοποιώντας «υποδομές του ιρανικού τρομοκρατικού καθεστώτος στην Τεχεράνη», ενώ η ιρανική κρατική τηλεόραση έκανε λόγο από την πλευρά της για σειρά εκρήξεων στην πρωτεύουσα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Το ιρανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο IRIB ανέφερε πριν από λίγο ότι εκρήξεις ακούστηκαν «στο δυτικό και στο ανατολικό τμήμα της Τεχεράνης».